Hoppa till innehåll

Den franska miljöministerns middagar med journalister exponerar bilden av vi där uppe och ni därnere- Mediapart tänker avslöja listan med inbjudna

juli 17, 2019
dav

dav

 

I en artikel idag i  franceinfo fransk public service framträder Fabrice Arfi, journalist på Mediapart,  tidningen som stod för avslöjandena om de Rugys middagar  med inbjudna från samhällets toppar inom näringsliv politik och journalistik som finasierats med skattepengar. Afri på Mediapart menar att tidningen har en lista med de inbjudna och att de kommer publicera vilka journalister som var på dessa.  De omtalade middagarna finansierades  med skattepengar, med vin för 500 Euro och hummer skall ha serverats bland annat. Problemet med dessa middagar menar Afri är inte om dessa var arbetsmiddagar eller privata tillställningar utan det olyckliga med dessa middagar är att de reflekterar bilden av ett samhälle  av vi där uppe och ni därnere där människor i samhällsroller som bör vara åtskilda festar tillsammans under vänskapliga former. De som skall granska makten sitter och äter hummer och dricker vin med de som de skall granska. Tidningen Ouest-France har också avslöjat att lobbyister från den gröna industrin också deltagit på dessa middagar.

Euronews skriver i en kommentar till det inträffade:

”Kontroverserna kring de Rugys middagar har förstärkt kritiken av Macrons regering som en regering som inte har någon förankring med vanligt folk och som en elitist-regering. Detta i ett Frankrike som fortfarande måste hantera ”gula-västar-protester som de som skakade nationaldagsparaden i söndags.”

De svenska medierna har företrätt Macron framför en social rörelse som har folkets stöd

De svenska medierna som under den tid gula västarna har varit aktiva har hela tiden ekat den franska regeringens propåer om gula västarna och aldrig i tillräcklig grad lyft frågorna om repression och polisvåld mot de gula västarna eller velat framställa de gula västarnas krav som legitima fast rörelsen haft stöd av 79%-44% av befolkningen. Den senaste mätningen i början av juli visade 44% fortsatt folkligt stöd för rörelsen. Det är 6% mer stöd än vad landets nyliberale president har. Det kan man konstatera knappast är speglat i det sätt svenska medier hanterar konflikten mellan landets regering och den sociala proteströrelsen. När svenska medier mangrant avstod från att ens nämna att presidenten buades ut i nationaldagsparaden i söndags. Avstod från att rapportera att polisen gjorde massarresteringar av protesterande gula västar  i paraden och jagade alla som hade symboler som hade något gult i sig samt arresterade människor som vägrade lämna ifrån sig sina  gula ballonger. Medierna avstod helt att rapportera att gula västarna på nytt  har återvänt till Champs Elysées och upprätthöll sig där i flera timmars protester medan tre av deras ledare redan tidigt på förmiddagen arresterats preventivt  på grunder som deras advokat menar är olagliga.

SR och svenska medier i elitens intresse ?

SR däremot däremot påstod att militärparaden gick ”lugnt till” under ”rigorös säkerhet och att de som demonstrerade senare på Champs Elysées ”var svartklädda maskerade antikapitalister” vilket inte stämmer med verkligheten [se Retrogardera]  medan gula västarnas förekomst under dagen inte nämndes överhuvudtaget. Så ser en media ut som företräder en utländsk elitistisk regering. Förmodligen ser SR som sin roll att försöka hålla svenskarna positiva till Macron?  SR förvanskar händelserna på nationaldagen samt nämner inget om den sociala rörelse som är mer populär än landets president och som franska media slår upp som huvudnyheten för dagen.  ”Macron utbuad och utvisslad i paraden av gula västar”  Samt nyheten att gula västarna på nytt sedan första gången sedan i mars är tillbaka på Champs Elysées. SR visar upp ett exempel på hur en taskig och amatörmässig journalistik ser ut som i sina desperata ansträngningar att försöka företräda en elits intressen gör de mest bisarra journalistiska övertramp .

https://www.francetvinfo.fr/politique/la-republique-en-marche/francois-de-rugy/video-affaire-de-rugy-quels-journalistes-etaient-invites_3538613.html

https://www.euronews.com/2019/07/16/french-environment-minister-quits-over-spending-criticism

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: