Hoppa till innehåll

Ny kongressrapport beställd av Sanders: 10% äger 76% av all egendom – 2014 larmade ekonomer att skillnaderna riskerar undergräva hela ekonomin

augusti 29, 2016

Den av Sanders beställda kongressrapporten från CBO-USA:s kongress budgetkontor, visar att Sanders tal om att de rika tar allt och att ekonomin är riggad är statistiska fakta.

2014 varnade ekonomer för att den astronomiskt ojämlika egendomsfördelningen riskerar att föra hela ekonomin in i stillestånd. Standard & Poor´s slutsatser var då att de enorma skillnaderna försvårar social rörlighet, bidrar till ökade skillnader i utbildning samt skadar handel, investeringar, och uthyrning. Dessutom skapar enorma ekonomiska skillnader grogrunden för nya ekonomiska kriser då de mindre bemedlade måste låna till huslån och även till konsumtion för att hänga med i grannens standard ”keep with the Joneses”  http://www.cbsnews.com/news/how-the-wealth-gap-is-damaging-the-u-s-economy/

När nu den amerikanska kongressens rapport omnämns och diskuteras som sakförhållanden på CNN  http://money.cnn.com/2016/08/18/pf/wealth-inequality/ och i Washington Post https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/08/18/the-wealthy-have-nearly-healed-from-recession-the-poor-havent-even-started/ etc så fortsätter frågor om egendomsfördelningen påverkan på ekonomin i Sverige att vara tabu. Här rapporteras och diskuteras inte de ekonomiska problemen med gigantisk ojämlik egendomsfördelning trots att situationen är densamma som i USA med hotande bobubbla, överbelånade hushåll, ökad segregering, bostadsbrist, minskad rörlighet för arbetskraften, och  fortsatt högre arbetslöshet än före krisen 2008.

2014 talade Standard & Poor´s rapport om den ekonomiska situationen som såhär:

En våg[ekonomisk våg] lyfter alla men om bara ett litet fåtal har livbåtar och det kryllar av människor i vattnet är risken stor att den båt som befinner sig på ytan kommer dras med ned i djupet.  http://www.cbsnews.com/news/how-the-wealth-gap-is-damaging-the-u-s-economy/

Sifror och fakta från rapporten:

10% av hushållen äger 76% av all egendom

Sedan 1989 har de rikaste 10% ökat från att äga två tredjedelar av all egendom till att nu äga 76%

2/5 av medelklassens tillgångar försvann i finanskrisen

De rika har fått tillbaka  sina tillgångar efter finanskrisen

50% av befolkingen äger 1% av landets egendom

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: