Hoppa till innehåll

”Hummer överallt, rättvisa ingenstans”

juli 14, 2019
dav

dav

Miljöminister i skandaler med privata middagar, boende i lägenhet avsedd för låginkomsttagare och renoveringar i tjänstebostad

 

Hummer överallt-rättvisa ingenstans syntes bland de gula västarnas plakat vid  demonstration i Paris den lördagen den 13 juli.

Miljöministern i Frankrike har hållit ett knappt tjugotal privata middagar bl.a.  med hummer och vin för 500 Euro flaskan på skattebetalarnas bekostnad det senaste året. Avslöjanden om att miljöministern bott i sociallägenhet och renoverat sin tjänstelägenhet för 63 000 Euro med garderob för 16 996 Euro lades till minuskontot för ministerns förtroendekapital.  De Rugy har fortsatt fått Macrons och inrikesministerns stöd efter avslöjandena i olika franska media som Mediapart och Ouest-France.

Miljöminsterns François de Rugys försvar  gick ut på att hävda  att dessa middagar inte var privata utan var arbetsmiddagar. Den kände journalisten på Europé 1, Jean Michel Aphatie vars fru är bekant med François de Rugys fru sade att paret Aphatie kom dit via fruarnas vänskap och att middagen varit privat och att han ångrade [i egenskap som en av landets mest inflytelserika journalister] att han bevistat en privat tillställning med företrädare för landets regering. På Twitter skrev Aphatie: ”Jag har alltid vägrat acceptera privata middagar med politiskt ansvariga personer. Jag överträdde den regeln den kvällen. Det var ett misstag. Fel av mig. Jag återgår till klostret.”

”J’ai toujours refusé les dîners avec des responsables politiques. J’ai dérogé à la règle ce soir là. Erreur de ma part. Je vais rentre au couvent  13:22 – 10 juli 2019 Twitter

Att en minister i regeringen som härstammar från aristokratin bor i sociallägenhet, bjuder på middagar med hummer och vin för 500 Euro flaskan på privata middagar med företrädare för samhällets elit och däribland journalister sänder förstås bilden av ett samhälle kontrollerat av en elit i samhället som gör upp planer för samhället i symbios utanför demokratisk kontroll. På dessa privata middagar har även entreprenörer-lobbister i ”den gröna industrin” mottagits.

Miljöminstern François de Rugy som uppträder som en stark kontrast till den tidigare miljöministern- omåttligt populäre Nicolas Hulot-som hoppade av regeringen med motiveringen att ”han inte längre kunde ljuga för sig själv” då han såg att den regering han satt i med Macron vägrade att ta tag i miljöfrågorna- visar dock upp en bild av en bekymmerslös elitist som bryr sig om annat än miljön.  I en kommentar till det bryska polisingripandet mot Extinction Rebellion-demonstranter som kritiserades bla. av Greta Thunberg sade miljöministern att ”polisen gjorde rätt” och att demonstranterna var ”radikaler”. Miljöministerns uttalande orsakade protester utanför den franska ambassaden i London och Extinction Rebellion i Frankrike projicerade ett ljusspel på regeringsbyggnaden där de bland annat krävde utlysandet av nödläge för klimatet.

Gula västarna visade sitt missnöje med de Rugy

Många av demonstranterna var upprörda över den senaste skandalen i Macrons parti. AFP skickade ut en flash som citerades i Liberation och OBS

”Vi vill uttrycka missnöje mot en president som tog alla krafter ministrar som dricker vin för 500 euro … Det är nödvändigt att se: arbete, pensioner, skolan, sjukhus ”, säger Henry, en pensionär i Paris, en tidigare anställd av SNCF och kom till sin 35: e raka demonstration:

”Jag har varit här från början! ”

Alain, en annan pensionär, sa att han kom ”för att stödja människor i svårigheter”. Han försäkrar att rörelsen kommer att fortsätta under sommaren, trots den kraftigt minskande mobiliseringen under de senaste veckorna i Paris och andra städer.

”Naturligtvis! Det kommer att ta den tid det tar. Det är inte fråga om att ge upp så länge som människor som är välbärgade och privilegierade inte lyssnar på personer med  svårigheter.

I Bordeaux, länge ett fäste av rörelsen, var där bara cirka 250 , med slogans som: ”Vi vill ha hummer! »,« Rugy, Rugy, här hyr du inte gratis! ”

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: