Hoppa till innehåll

Efterspelet på kravallerna i Hamburg-förenklingar och propaganda

juli 15, 2017

 

 

 

 

Polisoperationen mot protestmarschen Welcome to hell under G20-mötet i Hamburg som avslutades förra helgen gjorde att demonstrationen urartade i kravaller. Det politiska efterspelet i Tyskland är brännhett.

Det totala samförstånd som rådde kring tolkningen om ligister och våldsverkare som ensamt ansvariga för våldsutvecklingen i Göteborg 2001 kring EU-toppmötet har inte uppstått kring kravallerna vid G 20-mötet i Hamburg. Svenska medier och debattörer som Gunnar Hökmark har dock trätt in för att försöka frammana den bilden till de svenska mediekonsumenterna. Det är ett oärligt förhållningssätt och återger inte debatten kring händelserna ur det tyska perspektivet.

De svenska medierna måste lära sig att förstå att polisen kan vara ansvariga för att demonstrationer kan urarta i kravaller och att polisen faktiskt i vissa fall är en organisation som ser ”vänstern” och vänsterdemonstranter som en fiende.

När Aftonbladets utsände i Hamburg via länk under artikeln, Fortsatta bränder och kravaller i Hamburg, 7 juli, målade upp bilden av de autonoma demonstranterna som ensamt ansvariga för kravallerna så sprids 16 år senare den förenklade bild av händelseutvecklingen kring kravallerna i Hamburg som spreds efter Göteborgskravallerna:

”De här våldsamma demonstranterna som är anarkister och vänsterextremister, dom är ju emot kapitalism överhuvudtaget…och jag skulle inte ens vilja kalla många av dem för demonstranter överhuvudtaget utan jag skulle mer vilja likna dem vid fotbollshuliganer eller liknande. Deras enda mål är liksom att ställa till så mycket skada och bråk som möjligt. De slår sönder fönster, sätter eld snattar, eller plundra butiker. Det har inget med politisk aktivism att göra utan det är ren brottslighet.”

Att polisen direkt i efterdyningarna av dess våldsamma ingripande mot Welcome to hell-demonstrationen i dominerande tyska medier såväl som i public service-medier ansågs som delansvariga till våldsutvecklingen” glömmer” tidningen att rapportera om.

Några axplock från rubriker från svenska tidningar ger en deprimerande bild av de svenska medierna i arbete:

Vänstervåldet går igen Östgöta Correspondenten 12 juli, Man måste vara förberedd på vänsterextremism, 12 juli, Vetlandaposten. Extremism ska bekämpas oavsett färg, Nerikes Allehanda, 12 juli, Alla här är förtvivlade över svarta blocket, DN 8 juli.

I kontrast mot den svenska enkelriktningen av rapporteringen så höll Der Spiegel, Die Zeit, Deutschlandfunk, ARD-Das Erste, och såväl riksdagsmän för de Gröna och Vänsterpartiet, fd poliser, och även CDU-politiker polisen delansvarig för att situationen i Hamburg urartade. Den riksdagsman för Vänsterpartiet som var med och organiserade den stora protestmarschen på lördagen, Jan van Aken, har till och med sagt att polisen och senaten i Hamburg önskade att det skulle uppstå kravaller för att de skall få de bilder som kablas ut över världen som ytterligare skall inskränka demonstrationsfriheten och skrämma människor från att dyka upp till den stora protestmarschen. Han citeras i New York Times i anslutning till de kravaller han menar är politiskt framprovocerade: ” Nu mer än någonsin är det viktigt att människor ger sig ut för att protestera.”

Dagen efter polisens brutala ingripande mot Welcome to hell-marschen återger tyska Ndtv den inrikespolitiska talespersonen för Miljöpartiet i förbundsdagen, Irene Mihalic

”Helt enkelt att oriktat kasta en blandning av vatten och irriterande gaser i demonstrationen för att attackera en viss grupp kan inte vara en modern de-eskalerande strategi för polisen.”

Den 11 juli kommer De Grönas grand old man, Hans Christian Ströbele till tals i die Welt:  Hans- Christan Ströbele anklagar polisen för en ”oerhörd brutalitet”: ”Är polisen ansvarig för kravallerna i Hamburg?  Hans-Christan Ströbele, anser det.”

Katja Kipping partichef för vänsterpartiet i Tyskland 10 juli i Tagesspiegel: ”Polisledningen låter sina kommandon åka omkring med tunga pansarfordon på parad i Hansastaden. Eskalationen utgår helt klart ifrån myndigheterna.”

Den 15 juli återges i en artikel i Deutschlandfunk, riksdagsmannens och miljöpartistens, Konstantin von Notz krav på en utredning i riksdagen kring polisens och myndigheternas agerande kring kravallerna. Polisens insats bör bland annat sättas under lupp.

I liberala Tagesspiegels artikel från lördag 8 juli: G 20:s insatsledare: Hans Dudde- mannen med hårdhandskarna, får vi veta att Hamburgs polischefs karriär gick via kravallpolisen till chef och anses omöjlig utan högerpopulistens ”mannen utan nåd”, domaren Schills stöd. Som insatsledare för kravallpolisen har Dudde flera gånger dömts av Hamburgs förvaltningsdomstol för olagligheter. Demonstrationer ställs in med skäl som att banderollerna är för långa och en gång med motiveringen att staden redan hade slösat för mycket skattepengar den aktuella dagen. Hans mest kontroversiella beslut är att beordra sina polisstyrkor att låta en högtalarbil för det nazistiska NPD passera igenom en tillståndsgiven motdemonstration. Ett tilltag som gjorde att flera besvikna och uppgivna poliser i hans kår bad om förflyttning.

Rapporter om barock polismisshandel har rapporteras i tysk-sänd media. Protestforskaren från Berlin, Peter Ullrich i N-tv 11 juli, säger att ”en försvarslös person som står framför en polispansarbil, utan att det finns ett försvarsbehov- att massivt bespruta honom med pepparspray eller en demonstrant som stoppar en bil genom att stå i vägen i körbanan- att en polis utan en förvarning bara går ut och slår personen brutalt i ansiktet – något sådant får inte en professionell och demokratisk polis aldrig göra. Och dessa är bara två exempel på många.” Filmsekvenserna till nämnda händelser och flera liknande finns publicerade på youtube men även tyska medier har hitintills inte funnit något allmänintresse i att visa dessa bilder för sina tittare.  Så på fredagen den 14 juli publicerar Buzzfeed en rapport som ifrågasätter vad medierna rapporterat ifråga om polisens utsatthet i Hamburg. De flesta stora medier i landet tar dock upp uppgifterna och förmedlar vidare innehållet även om Buzzfeeds uppgifter indirekt är en kritik av de tyska nyhetsmediernas okritiska förmedling av polisens uppgifter. Det skall de ha en eloge för.

Buzzfeed har gjort en undersökning som nämligen visar att polisen har överdrivet hur många av dess personal som har skadats i kravallerna med 95%. Facit är att polisen har två allvarligt skadade och att av de ca 500 poliser de har angivit som skadade så var det bara 21 poliser som inte kunde inställa sig till tjänst dagen efter. Uppgifterna om två allvarligt skadade poliser bekräftas också av polisen i en artikel i Tagesschau. I samma artikel får vi också veta att den historia som figurerat om att vänsterdemonstranter skall ha bländat polisens helikopterförare med laser och som rubriceras som mordförsök och som i medierna gavs som bevis för demonstranternas omdömeslöshet inte var ett verk av några vänsterdemonstranter utan en tvåbarnsfar i Altona som ville driva bort helikoptern från närheten av hans hus så att hans dotter äntligen skulle kunna somna.

Här finns en lärdom som är viktig. Det du ser i medierna är en förmedlad bild av verkligheten. Det är inte verkligheten.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: