Hoppa till innehåll

Internetmiljardär: Det kommer inte dröja länge innan de fattiga går lös på de rika med högafflarna

september 1, 2017

Kapitalisterna i USA ifrågasätter själva den gigantiska skillnaden mellan vanliga löneinkomsttagare och rika

Internetmiljardären Nick Hanauer uttryckte sig så drastiskt för tre år sedan i ett brev till sina medmiljardärer. Han varnade för att USA var på väg in i en era av en ny feodalism.  USA:s modell av fri kapitalism, den sk Washington-konsensusmodellen som efter andra världskriget blev den moderna världens ledande teori för organisering av samhället är nu ifrågasatt. Särskilt med den inledande eran av reaganomics och nyliberalism from 1979 där USA:s marginalskatter på 70% för de som tjänade mycket försvann i ett trollslag efter Reagans tillträde och dörrarna öppnades på vid gavel för ansamlingen av gigantiska inkomstskillnader på alla plan. Speciellt efter 79 [Thatcher]  har denna modell dominerat världen. Nu börjar den dock ifrågasättas av kapitalisterna själva.

Utredare på Citibank har analyserat USA som en Plutokrati där de slår fast att de rika kontrollerar staten och att de lagt beslag på ett gigantiskt stycke av den gemensamma kakan. Phillip Hildebrandt vice ordförande i världens största förmögenhetsförvaltare, Blackrock ,säger att Europa har ”en bättre modell”. En chef för en av de större  Hedgfonderna, Ray Dalio menar att en situation i USA kan uppstå där en ”kamp på liv och död kommer att utkämpas” mellan fientliga politiska grupperingar

Den nuvarande kapitalistiska ordningen har bidragit till det problem som nu kapitalisterna själva ser som ett hot mot hela samhällssystemet. Idén att individen själv tar alla riskerna och själv ordnar sitt liv som den vill är inte lika utbredd i Europa utan där har i alla fall en miniminivå av socialt skydd räddat människor från sociala katastrofer. Något är fel , skriver  journalisten die Zeit, när de översta 10% äger lika mycket som de övriga 90%. Faran för att USA inte längre är ett säkert land att investera sina pengar i kom eventuellt till uttryck i  förra veckan när dollarn föll  fem procent mot Euron och New York-börsen gick ned 2%. Trumps reglering av den aktuella krisen med tullpolitik och America first som löfte till  de som har förlorat sina inkomster pga av globalisering och mekanisering gör också att USA inte ses som ett säkert land för kapitalinvesterare. Kanske är det dags, menar die Zeit, för USA att frångå sin ideologi om individen som den bärande delen i ett samhällsbygge och bryta med den gamla Washington konsensus-idén. Världen ligger nu öppen för diskussioner om systemskifte anser tidningen.   Artikeln :  Anglo-Saxon Angst  die Zeit Nr 35;  24 augusti 2017

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: