Hoppa till innehåll

Systemet förstör sig självt-tysk bankir talar ut.

december 16, 2017

20171213_154921

Finanskapitalismen är ett instabilt och i längden ohållbart system. En amerikansk uppfinning och ett system som främst gynnar de amerikanska placerarna. Hela USA har under finanskapitalismen agerat som en enda stor hedgefond. Det anser den tyske bankfantomen Leonard Fischer 52,  i Der Spiegels näringslivsdel i utgåvan, 50/2017.

 

Ingen i Tyskland har vid så ung ålder som 35 nått en stjärnposition inom den tyska bankvärlden. När nu Fischer vid 52 intervjuas med anledning av sin nya bok: Es war einmal ein Banker- Det var en gång en bankman så är det slutet för finanskapitalismen som han förutspår.

Systemet förstör sig självt och marknaden kan inte reglera sig själv eftersom de fem fondförvaltare som styr världen och våra oligopolbanker inte är konkurrerande enheter och eftersom den avgörande principen i vår ekonomi har satts ur spel dvs att banker som gör dåliga affärer som inte är räntabla och som tar för stora risker går i konkurs. Istället räddar skattebetalare och centralbanker världen över bankrutta banker och efter 2008 när världsekonomin raderades ut så satte centralbanker världen över igång ett system av konstgjord andning av krediter för banker med ett system med nollränta för att skapa tillgång på gratis krediter för att få igång produktion och investeringar igen vilket har på nytt ökat utlåningen i världen enormt samtidigt som tillväxten inte har ökat i samma omfattning. Det har lett till inflation på priset på fastigheter, aktier, och på råvarumarknaden vilket hotar att för eller senare sprida sig till ekonomin som helhet menar , Fischer.

 

Tre sakförhållanden kan försätta den destruktiva finanskapitalismen på fall anser Fischer.

Det är dels krisen i Eurosamarbetet och Eurons sönderfall. I Kina hotar en inhemsk skuldkris. Och enligt Fischer kommer vänstern så fort den har omdefinierat sig på det sätt som skett med Corbyn i Storbritannien att ställa hela systemet i fråga. Fischer ser ett scenario där Labour erövrar den parlamentariska makten i Storbritannien vid nästa val

 

Fischer anser att utvecklingen inom finanskapitalismen bara har  gynnat de rikaste fem procenten i samhället. Det är de som tjänar pengar på billiga krediter och på fastighets, aktie- och råvarumarknaden. De andra såväl de i medelklassen står still eller halkar efter då vinstökningar i produktionen tillfaller ägare istället för att gå till reallöner. Fischer pekar på att de rika drar ifrån genom att inrätta egna system för tillägnande som privatskolor för eliten med avgifter på 20 000 Euro per termin och att även Tyskland får mer privatskolor. En sak är Fischer säker på- Finanskapitalismens epok är över. Vad som kommer sen är mer tveksamt men ett avvecklande av finanskapitalismens system under vänsterregeringar som på nytt tar ut en ny kurs för samhällsutvecklingen vore ju det bästa. Att samhällen styrs efter principen för de många och inte de få.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: