Hoppa till innehåll

Det var Sverige som tog fram formeln för Novichok

maj 16, 2018

Tyska medier rapporterar idag att det var Sverige som i uppdrag från den tyska säkerhetstjänsten BND analyserade ett utsmugglat prov från Ryssland redan på 90-talet.

Den tyska Der Spiegel skriver i en kommentar till uppgifterna att väst har haft Novichok sedan slutet av 90-talet : ”De nya detaljerna lämnar många frågor obesvarade. Efter attacken på Skripals i Storbritannien hade västvärlden konkret anklagat Ryssland. Moskva måste ha förgiftat den tidigare KGB-mannen, det var linjen, eftersom bara Ryssland hade utvecklat giftet på sena 70-talet . Bevisen i egentlig mening  saknas dock eller hålls hemliga av västerländska regeringar.”

Bakom dessa sensationella avslöjanden att väst och Tyskland sedan 90-talet  har haft tillgång till Novichock står Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och die Zeit i ett gemensamt samarbete. Nyheten har dock vid 22 09 2018-05-16 fortfarande inte nått fram till  andra västmedier.  På BBC, The Guardian och i  SVT och SR är det  som nyheten aldrig funnits trots att ett meddelande på engelska skickades ut av Reuters för över två  timmar sedan.

From → Uncategorized

Kommentera

Lämna en kommentar