”Jag är inte rädd för revolutionen”
Vetenskapsprofessorn och Tysklands störste Marxkännare i intervju i die Zeit 19 april, 2018. Ett samtal om fascinationen för ”Kapitalet”, socialismens död och hoppet om ett nytt omstörtande.
Thomas Kuczynski arbetade i 20 år på en mer läsvänlig upplaga av Kapitalets första del. Han intervjuas av Evelyn Finger och Lisa Nienhaus.
ZEIT : Just nu kan man tala om en Marxhype. Hur länge håller den i sig?
K: Jag tänker mig hösten 2018 senast våren 2019 är den över.
Kuczynski får frågor om den nya högern och Trumpanhängare är en revolutionär grupp. Svaret är att dessa grupper snarare är kontrarevolutionärer. K. refererar till Lenin och menar att en revolution inträffar när ”de där uppe inte kan fortsätta som förut och de där under inte vill fortsätta som förut”. Nyhögern kämpar mot det demokratiska samhället och har inte samma mål som en marxistisk omkastning av samhället. K. är glad för att nyhögern kämpar med valurnan och inte som under nazismens framväxt på gatorna.
ZEIT: Tror ni verkligen att en marxistisk revolution i realiteten skulle kunna falla väl ut?
K.: Jag vet inte om det blir bättre när sakerna ändras men jag vet att för att det skall bli bättre så måste saker ändras
ZEIT: Vad har ni emot borgerlig demokrati?
K. : Att den tillåter så mycket orättfärdighet
ZEIT: Vad är det som skall upphävas? Demokratin eller det kapitalistiska funktionssättet?
K.: Jag tycker artikel 14 i den tyska grundlagen är underbar. Där det står att privategendom kan beslagtas till förmån för det allmännas intresse. Nu används den mest för att beslagta kolonilotter om en ny Autobahn skall byggas men i den finns förståelsen för att det finns intressen som står över det privata tillägnandet.
ZEIT: Men marxismen ledde ju till diktaturstater?
K.: Nu ser jag inte realsocialismen som någonting som nödvändigtvis har med Marx eller marxism att göra. Bara för att tex inkvisitionen kallar sig kristna representerar de inte kristendomen
ZEIT: Det där tycker vi haltar….
ZEIT: Var Östtyskland en misslyckad stat?
K.: Östtyskland var en liten del av Sovjetimperiet och bröt samman samtidigt med det. [ I en senare ordväxling om hur utvecklat Östtyskland var refererar K. till CIA:s handbok som beskriver Östtyskland 1989 som världens nionde starkaste industrination.]
ZEIT : Vad tycker du om nymarxisten Slavoj Zizek?
K.: Jag anser honom snarare vara nyleninist.
ZEIT: Är det inte bättre att reformera system inifrån än att kräva omdaning?
K.: Nej socialstaten var en konstruktion som byggdes på hotet om revolution. I USA fanns inget hot om revolution och socialstaten byggdes aldrig där och nu är socialstaten på tillbakagång även här.
ZEIT: Men socialstaten finns ju fortfarande?
K.: Den håller på att monteras ned sedan 1990-talet…Se också hur ekologin är satt ur spel. Hur dåligt finansmarknaderna fungerar och se på den sönderfallande infrastrukturen här i landet.
ZEIT: Men vi fruktar revolutionen för vi vet inte vad som kommer därefter.
K. :Marx beskrev revolutionen som historiens lokomotiv medan Benjamin Franklin som nödbroms. Han menade att om det fortsätter som det är är katastrofen annars snart här….
ZEIT: Era idéer om att förändring bara kan ske med revolution förstår vi inte.
K. :Om det går utan revolution så vore det skönt. Men det kommer tiden att utvisa.