Hoppa till innehåll

Förbundsdagen tar sig an fallet med den tyske lastbilsterroristen

mars 1, 2018

Den tyska riksdagens sk. Kontrollgremium, undersökningskommitté med ansvar för säkerhetstjänsternas arbete, kommer nu att befatta sig med
fallet den tyska lastbilsterroristen Anis Amri. Detta blev klart den 28 februari.

Tidigare har två undersökningskommissioner på delstatsnivå en i Nordrhein-Westfalen och en i Berlins senat ägt rum.

Skandalerna i fallet alltsedan dådet inträffade för ett år sedan har samlats på hög . Den särskilda utredare som redan före jul lämnade sin undersökningsrapport drog slutsatsen att allt som skulle kunnat ha gått fel i samtliga inblandade myndigheter från invandrarverk över polis till säkerhetstjänster har gått fel. Det är en gåta att terroristen kan ha rört sig fritt i Tyskland med ett femtontal olika identiteter och uppbärande av socialbidrag från flera kommuner. Tidigare har påpekats av veteranen i kontrollorganet för säkerhetstjänsternas arbete i riksdagen, de Grönas: Christian Ströbele, att terroristens fria rörelser bara kan förklaras ” såvida terroristen på nåt sätt skyddades av någon stark  kraft” som han tror är USA:s säkerhetstjänst.

Det parlamentet nu skall undersöka är GTAZ, Tysklands gemensamma centrum för terrositbekämpning,  BND, den tyska säkerhetstjänsten, Bfv, Förbundsrepublikens författningsskydd, BKA, kriminalpolisens och även utlänningsnämnderna för att se hur det kunde komma sig att terroristen som ofta var föremål för diskussioner i GTAZ och  ändå kunde röra sig fritt trots övervakning . Och varför ställdes övervakningen in just före dådet?

Andra frågor som skall behandlas är t.ex. varför Bilal Ben Ammar plötsligt en natt utvisades ur Tyskland och kunde gå under jorden i Tunisien.
Ammar var lastbilsterroristens trolige medhjälpare som syntes på ett kafé (filmad med övervakningskamera) tillsammans med Anis Amri timmarna före attentatet samt var dennes inresekamrat till Tyskland.

En annan person som kan komma att förhöras av undersökningskommissionen är Lutz Bachmann högerextremisten och Pegida-ledaren som timmar efter mordet en och en halv dag före det att polisen hittat tunisierns identitetshandlingar i förarhytten twittrade att han visste att polisen letade efter en tunisier.

Källor:

http://www.deutschlandfunk.de/terroranschlag-breitscheidplatz-neuer.1773.de.html?dram:article_id=411915

https://www.tagesspiegel.de/politik/anschlag-vom-breitscheidplatz-ausschuss-will-fehler-im-fall-anis-amri-aufklaeren/21015104.html

https://www.zdf.de/nachrichten/zdf-morgenmagazin/zdf-morgenmagazin-clip-18-234.html

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: