Hoppa till innehåll

Spännande thriller om 9/11 – ”Truthers” av Geoffrey Girard  

februari 10, 2018

Recension av ”Truthers” av Geoffrey Girard

 edf

 Geoffrey Girards ”Truthers”  en roman för unga vuxna som utgavs 2017 på Carolrhoda/Lerner. Förlaget har 5000 titlar i cirkulation och är inriktat mot unga, ungas lärande och ger ut bilderböcker och ungdomsromaner och romaner i den genre som ”Truthers” är utgiven i: unga vuxna.

Det är med stort intresse Retrogradera börjar läsa boken eftersom Retrogradera har studerat fallet 9/11 under många år och förundrats av ointresset för den 11-september-kritiska rörelsen i Sverige, den rörelse som i USA går under benämningen ”Sanningsrörelsen” och vars anhängare kallas för ”Truthers”.

 Även om det i USA finns opinionsundersökningar som ger för handen att en majoritet av USA:s befolkning inte tror på att de fått veta sanningen om 9/11 och att dess regering döljer vad som egentligen hände så har misstron mot den officiella versionen sällan uppmärksammats i Sverige mer än som  förlöjligande och framförallt har diskussionen lyst med sin frånvaro.  Samma mönster med förlöjligande och tystnad av kritiken förelåg även i USA och Storbritannien till en början även om ifrågasättandet av 9/11 retrospektivt kan uppfattas ha startat nästan direkt eller åtminstone redan vuxit till ansenlig styrka 2002 då Meyssans bestseller gavs ut i Frankrike. 2008 rapporterar The Guardian om en undersökning av Scripps Howard/Ohio University där  resultatet presenteras att 36% av de över  tusen  tillfrågade anser det ”väldigt troligt” eller ”ej otroligt”  att myndigheter på federal nivå antingen deltog eller inte gjorde något för att stoppa attackerna på WTC och Pentagon eftersom ”USA ville starta krig i Mellanöstern.”

I Sverige har som sagt 9/11-kritiken aldrig överhuvudtaget debatterats seriöst. Diskussionen har hållits utanför alla landets ledar- och kultursidor med undantag av en artikel i Aftonbladet signerad Maj Wechselmann.  I övrigt har 9/11-frågan reserverats för utfall  mot de personer, filmer böcker och föreläsare  som försökt lyfta frågan. Medierna har nöjt sig med att  ropa  ”konspirationsteoretiker” , vilket man något uppgivet kan konstatera att de gått iland med som enda nation i Europa. I andra länder är ifrågasättandet starkare och bestående av fler namnkunniga än Maj Wechselmann. Därför är ”Truthers” för svenskar i synnerhet en lärorik läsning.”

Scripps Howard/Ohio universitets undersökning figurerar även i romanen och så gör även väldigt många andra häpnadsväckande uppgifter om 9/11 och det är inte särskilt märkligt eftersom romanens intrig och handling cirkulerar kring 9/11 och sanningsrörelsen. Ett av huvudsyftena med boken är enligt författaren att bidra till att en ny generation av ungdomar som knappt var födda 11 september 2001 skall kunna bilda sig en uppfattning om det här seklets så här långt viktigaste och mest centrala politiska händelse.

Tänk om hennes far hade rätt om några av hans anklagelser var sanna eller legitima? Tänk om USA:s regering eller någon annan mäktig hemlig grupp inom regeringen verkligen på nåt sätt låg bakom 9/11?

Katie Wallaces liv slås sönder när den federala polisen och socialtjänsten bryter sig in i hennes hem för att omhändertaga henne då hennes far tidigare tagits in på mentalsjukhus för att han anses lida av paranoida vanföreställningar då han i ett vredesutbrott på sitt arbete slagit till en kollega och påstås ha sagt att USA:s regering ligger bakom 9/11 och att han vill tortera Dick Cheney.

Katies far är en skör och vad vi får erfara ej särskilt välmående, då och då, marijuanarökande fd soldat med måttliga drogproblem som prickfritt sköter sitt jobb men som ensamstående med Katie lever ett som dottern uppfattar, depressivt liv med för hög alkohol- och marijuanakonsumtion. Katie har aldrig tidigare ansett att hennes far är  galen på det sätt som nu beskrivs för henne av myndighetspersoner. Vid ett besök på sjukhusets psykiatriavdelning avslöjar hennes far som är kraftigt neddrogad och därför med hjälp av ett knep tillfogar sig själv så mycket fysisk smärta att han skall kunna hålla sina tankar nyktra.

”Dom dödade dem allihop, säger han. Du är inte min dotter.”

 Katie får även veta att hon skall ha lämnats över till sin far på 9/11 vid flygplatsen vid Cleveland och att hon är den enda överlevande från det flygplan, flight 93 som aldrig störtade vid Shanksville vars passagerare istället togs in i en militärhangar och vad som sedan hände med dem sedan, det vet gud. Katie skulle enligt hennes far vara den enda som överlevde denna operation.

Just för att det är hennes eget liv som föräldralös som står på spel i och och med hennes fars eventuellt livslånga inspärrning på mentalsjukhus så måste Katie ta reda på om fadern verkligen blivit mentalsjuk eller om det finns någon sanning i hans påståenden om hennes adoption och om hans teorier om 9/11

I Katies jakt på försvarsadvokater får Katie till sist tag på en skicklig advokat, en lång blond medelålders stjärnadvokat tillika rättsprofessor som är känd för att vilja ta på sig kontroversiella rättsfall och som enligt Katies bedömning signalerar en medveten,  ”Du kan dra åt helvete-attityd”. Advokaten ger Katie uppdraget att själv ta fram det juridiska underlaget som skall bevisa att enkom tro eller anse sig ha ett plausibelt underlag att misstänka att USA:s regering kan ha legat bakom eller medverkat i 9/11 inte i sig kan anses som sjukdom, utslag av paranoia eller vanföreställningar. Och på den vägen inleds Katies egen undersökning i saken. Då fallet uppenbarligen är av intresse för vad Katie snart erfar säkerhetstjänster, ett privat säkerhetsföretag och medlemmar av sanningsrörelsen så blir hon indragen i ett spel där hon försöker finna ut vem eller vad hon egentligen kan tro eller lita på.

Ok, men jag trodde att en kille som du som ”analyserar” saker så fort skulle ha näsan djupt nere i globala intriger och avancerade mörkläggningar.

I sitt sökande möter Katie på tvivel i sin omgivning och hos sig själv och på frågan om vad sanning är och vad som är värt att offra i sökandet efter den.

Och hur långt kan Katie komma  i sitt sanningssökande?  Får hon veta hur det ligger till med hennes adoption och om hon är den enda överlevande vid den topphemliga operationen i Cleveland.  Om det finns plausibla skäl att tvivla på den officiella teorin om 9/11.  Får hon veta om hennes far bara är en krigsveteran som lider av paranoida vanföreställningar eller om han sitter inne med sanningen om 9/11? ”Information som kommer att ändra allt”  Ja, vill du ha svar på de frågorna måste du läsa boken.

Vad hade hon hoppats på att finna? … topphemliga inspelningar där Dick Cheney erkänner hela planen bakom 9/11 och sedan skryter om den.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: