Hoppa till innehåll

SR:s alternativa fakta – Gula västar-protester på Champs-Elysées omskrivs till vandalism av svartklädda maskerade ”antikapitalister”

juli 15, 2019

mef

Bild från Ruptly RT live : 14 juillet à Paris : des Gilets jaunes se sont donnés rendez-vous autour des Champs-Elysées

SR förvandlar Gula västarnas flera timmar långa återkomst på Champs Elysées till skadegörelse av maskerade svartklädda personer:

”Våldsamheter i Paris efter militärparaden”  –  2:09 min, Publicerat söndag 14 juli kl 17.45 Beatrice Janzon, Paris  SR

”Maskerade svartklädda personer med anti-kapitalistiska slagord har vält barriärer och satt eld på soptunnor på Champs Elysées. Polisen har svarat med tårgas och nationaldagsfirare fick springa undan och ta skydd. Kaoset är en kontrast till militärparaden som genomfördes lugnt under rigorös säkerhet några timmar tidigare.”

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7263047&fbclid=IwAR1YKPW2HfzkXkY4NukHrzC-5-eXGGpSjuGy_y79Cr123XN48IfqgxWrkpQ

 

Alternativa fakta

SR:s Betarice Janzon passerar en gräns för ”nyhetsförmedling” i ett inslag för Ekot då beskrivningen av vad som sker på Champs Elysées och i militärparaden med bästa vilja i världen inte kan beskrivas som rapportering utan endast kan förstås som förfalskning av verkligheten eller om man så vill som presenterande av alternativa fakta.  Vad Beatrice Janzon lyckas med i sitt korta reportage är att missa ett antal huvudnyheter i Frankrike.

1 ) President Macron utbuad och utvisslad under militärparaden. Publiken ropar, avgå!

 

I RTL [länk nedan] nedan säger en person i kommentar till den händelse SR-reportern väljer att inte rapportera ”att det är bara symboliskt att presidenten buas ut på nationaldagen. En president måste lyssna på sitt folk.”

https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/video-macron-demission-emmanuel-macron-siffle-lors-de-l-ouverture-du-defile-du-14-juillet_3535589.html?fbclid=IwAR1RJtZeFVmznEppJS3EJE6vZK_DpEF9p4seYRQbQEn1sOj1AV_glEXByy4

https://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/14-juillet-emmanuel-macron-hue-au-debut-de-son-passage-sur-les-champs-elysees-1175132.html?fbclid=IwAR3E3VGhfU8pRLsPDCAbTgCFlRaeOaHshL-y0sJebcbv3Mdeqd62CN6NVZw

https://www.nouvelobs.com/societe/20190714.OBS15901/14-juillet-macron-hue-sur-les-champs-elysee.html?fbclid=IwAR0_HLqE78crpz2nhrw_MHPnDNLHy9r-BabxSuvIqluGBRqGeNAKpqNdpxw

 

https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/video-macron-demission-emmanuel-macron-siffle-lors-de-l-ouverture-du-defile-du-14-juillet_3535589.html

 

https://www.rtl.fr/actu/politique/les-infos-de-18h-14-juillet-que-s-ets-il-vraiment-passe-apres-le-defile-7798038707?fbclid=IwAR1o26ZAc0QRxGWWu9pVnT1KaG5rYaQOw2xNeZZfmtb_eP7HUTBE0_kJaI8

 

 

2) Gula västar i militärparaden utan västar med gula ballonger visslar och buar och konfronteras fysiskt av polis.

 

SR:s korrespondent beskriver militärparaden som en ”lugn tillställning” till skillnad från de scener som senare utspelas på Champs Elysées.” I militärparaden grips människor för att ha buat åt presidenten och tre av gula västarnas ledare som befinner sig i anslutning till paraden grips. En advokat har nu stämt staten för olovligt frihetsberövande för sin klient Jerome Rodriguez, en av gula västarnas ledare. Eric Drouet ett annat av Gilets jaunes affischnamn dras bryskt av infiltrerad polis ur nationaldagsfirandet där han står med en fransk flagga i handen och häktas för upplopp-arrangerande av olaglig demonstration.

 

https://www.lesoir.be/236470/article/2019-07-14/defile-du-14-juillet-des-figures-des-gilets-jaunes-arretees-sur-les-champs

 

https://www.youtube.com/watch?v=HRicHkLx7Eg&fbclid=IwAR2eciOZVEVisJzi5BA6DgrYpRRU7TTbsIzftLgEHlxgmq2IpB-mp-7VH2c

 

https://www.lepoint.fr/politique/sur-les-champs-elysees-des-ballons-jaunes-et-des-sifflets-pour-macron-14-07-2019-2324481_20.php?fbclid=IwAR3zTXdHYN2oG5Hx5bVsvEkn9mXkAwTAwAO6B6uNNp6phy4FQn5VjVnRACY

 

https://www.youtube.com/watch?v=ET4rrdvMBHs

 

3) Gula västarna är tillbaka på Champs Elysées.

 

I SR:s beskrivning: ”Maskerade svartklädda personer med anti-kapitalistiska slagord har vält barriärer och satt eld på soptunnor på Champs Elysées. Polisen har svarat med tårgas och nationaldagsfirare fick springa undan och ta skydd. Men fransk och internationell media talar korrekt om skaror av vanliga gula västar-demonstranter vilket man kan själv se på tillgängliga filmer från händelsen och extremt få demonstranter  kan ses som ”maskerade” och få personer är svartklädda. Speciellt kan detta upptäckas om man ser hela RT-live sändningen. [länk sist på sidan]

 

https://www.euronews.com/2019/07/14/yellow-vests-clash-with-police-in-paris-after-bastille-day-parade?fbclid=IwAR0MtuZpWrdMrMfh8feCjYDdk0bbgDt1aVCA7vlLpKF688e4t1RcNNV9zaY

 

https://www.lemonde.fr/societe/article/2019/07/15/longue-journee-sur-les-champs-elysees-des-gilets-jaunes-aux-supporters-de-l-algerie_5489498_3224.html?fbclid=IwAR1qXzhy5s0oEChWnFaHpGgy1moYHN3U2j1QptPJZdWkuH0HWVgy1geDQ9M

 

https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/paris-les-gilets-jaunes-ont-reussi-a-perturber-le-14-juillet_3536869.html?fbclid=IwAR3bxrquuop-eesfaD2SPzzyPHU32Ne3kyf3ztE8LJ4JSs8Zaez8EmoCemQ

https://www.cnews.fr/france/2019-07-14/14-juillet-paris-apres-des-tensions-le-calme-revient-sur-les-champs-elysees-860780?fbclid=IwAR3Lqvt65GR-m7xi6D05BmlRSqWCmdF99FqkQefOcITA0PA8fyLLUzJfxdo

 

https://www.parismatch.com/Actu/Societe/Tensions-sur-les-Champs-Elysees-occupees-par-des-gilets-jaunes-1637072?fbclid=IwAR2ftH5fRJ01TQrBqcaauMkiVjkLYOHBye1hXdtZPY28fCeXKuzqMK7YO4E

 

 

https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/defile-du-14-juillet-des-gilets-jaunes-manifestent-aux-abords-des-champs-elysees_3535707.html?fbclid=IwAR2xPfkjcHC04mEyMfOZQ6qZcQuKYUHnmIjjKaweXB47YIxNjcApe9YfDYU

 

SR:s beskrivning återfinns inte i något annat franskt eller internationellt media

Franska medier beskrev händelserna på Champs Elysées som gula-västar-protester. Den som studerar filmer från händelserna kan som sagt med bästa vilja i världen inte godkänna Beatrice Janzons beskrivning. Visserligen brann två soptunnor i samma hög vid ett tillfälle på Champs- Elysées och troligen var det svartklädda demonstranter som satte eld på den. Det är vad man kan sluta sig till om man ser RT:s live flera timmar långa live-sändning av Gula västar-protesterna på Champs. Men den som ser hela sändningen förstår att den incidenten är en liten ynka scen i ett flera timmar långt förlopp där folk som ser ut som folk gör mest vandrar upp och ned på avenyn trycks ut på sidorna av polisstyrkor och då och då möts av tårgas i ansiktet och batongslag samt släpar ut kravallstaket på Champs för att hindra trafiken. Att omvandla flera timmar gula protester till ett verk av svartklädda maskerade antikapitalister är en direkt förfalskning av verkligheten på Champs Elysée på eftermiddagen-kvällen den 14 juli på Frankrikes nationaldag.

Att missa tre huvudnyheter kring nationaldagsfirandet i ett ”nyhetsinslag” är inte dåligt. Däremot lyckas korrespondenten göra reklam för Macrons och Frankrikes nya försvarsinitiativ inom EU med uppbyggandet av en styrka som Frankrike leder utvecklingen av. Detta är också en av huvudnyheterna kring det franska nationaldagsfirandet i internationell media där tyska och brittiska och andra EU-militära styrkor paraderar med de franska.  Alla som SR:s korrespondent talar med stödjer förslaget och korrespondenten hittar en person som känner sig mer som en europé än fransman. För objektiviteten läggs till att det finns också de i EU som ser denna styrka som ett hot för integrationen i EU.

 

Här kan man se hela förloppet på Champs Elysées oredigerat på RT

 

 

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: