Hoppa till innehåll

Refuserad insändare i SVT Opinion och Aftonbladet debatt- SR:s alternativa fakta inte heller deras huvudvärk

juli 26, 2019

De svenska medierna har företrätt Macron framför en social rörelse som har folkets stöd

dav

dav

De svenska medierna som under den tid gula västarna har varit aktiva har hela tiden ekat den franska regeringens propåer om gula västarna och aldrig i tillräcklig grad lyft frågorna om repression och polisvåld mot de gula västarna eller velat framställa de gula västarnas krav som legitima fast rörelsen haft stöd av 79%-44% av befolkningen. Den senaste mätningen i början av juli visade 44% fortsatt folkligt stöd för rörelsen. Det är 6% mer stöd än vad landets nyliberala president har. Det kan man konstatera knappast är speglat i det sätt svenska medier hanterar konflikten mellan landets regering och den sociala proteströrelsen. När svenska medier mangrant avstod från att ens nämna att presidenten buades ut i nationaldagsparaden i 14 juli och avstod från att rapportera att polisen gjorde massarresteringar av protesterande gula västar i paraden och jagade alla som hade symboler som hade något gult i sig samt arresterade människor som vägrade lämna ifrån sig sina gula ballonger.

Medierna avstod också helt att rapportera att gula västarna på nytt hade återvänt till Champs Elysées och upprätthöll sig där i flera timmars protester medan tre av deras ledare redan tidigt på förmiddagen arresterats preventivt på grunder som deras advokat menar är olagliga.

SR och svenska medier i elitens intresse ?

SR däremot däremot påstod att militärparaden gick ”lugnt till” under ”rigorös säkerhet och att de som demonstrerade senare på Champs Elysées ”var svartklädda maskerade antikapitalister” vilket stämmer dåligt med verkligheten medan gula västarnas förekomst under dagen inte nämndes överhuvudtaget. Så ser en media ut som företräder en utländsk elitistisk regering. Förmodligen ser SR som sin roll att försöka hålla svenskarna positiva till Macron? SR förvanskar händelserna på nationaldagen samt nämner inget om den sociala rörelse som är mer populär än landets president och som franska media slår upp som huvudnyheten för dagen. ”Macron utbuad och utvisslad i paraden av gula västar” Samt nyheten att gula västarna på nytt sedan första gången sedan i mars är tillbaka på Champs Elysées. SR visar upp ett exempel på hur en taskig och amatörmässig journalistik ser ut som i sina desperata ansträngningar att försöka företräda en elits intressen gör de mest bisarra journalistiska övertramp .

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: