Hoppa till innehåll

Svarade någonsin Carl Bildt på brevet från frun till den försvunne andrekaptenen på Estonia?

oktober 28, 2020

I den estniska dagstidningen Öhtuleht 9 december 2004 kan vi ta del av en historia om när frun till den försvunne andrekaptenen på Estonia lämnar ett brev till Carl Bildt med frågor om vad som har hänt hennes man och andra besättningsmän på Estonia. Sirje Piht frun till andre kaptenen på Estonia, Aarvo Piht ställer frågor till Bildt med anledning av att hon genom officiella svenska kanaler fått veta att hennes make , Avo Piht togs med på  räddningshelikoptern Q97 natten den 28 september och transporterades vid gott hälsotillstånd till Utö och  klockan 4.47 och sedan togs till Mariehamn med räddningshelikopter Y69. Brevet skrevs som en uppmaning till Bildt att agera innan Sirje Piht och anhöriga skulle föra saken till kännedom för världsopinionen.

Sirje Piht lämnade personligen över brevet till Carl Bildt den 13 oktober 2004 https://www.ohtuleht.ee/166716/sirje-piht-teab-estonial-kaduma-jaanud-abikaasa-paasemisteed

”I, our relatives, friends and acquaintances have watched with deep astonishment the disappearance of Avo Pihti and the other six Estonian companions today, in democratic countries. We are surprised by the ”official” (but not legitimate) position of the Estonian disaster investigation, which ignores the escape of the above-mentioned persons, closing its eyes to facts and testimonies, thus protecting the honor and dignity of its countries, ”reads in a threatening tone: participation and assistance in dismantling this Gordon knot before we raise the issue with the world public on charges of kidnapping a number individuals. ”

S

På Svenska Yle 27 oktober  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/27/trycket-for-att-fa-i-gang-en-ny-estonia-undersokning-okar-i-estland-forst-nu

berättar fler personer om att de till och med sett Avo Piht levande

– Det var meningen att jag skulle jobba och att Tiina Müür skulle åka till Tyskland. Av någon anledning byttes våra arbetsuppgifter och nu är hon försvunnen, säger Martinson.

Tiina Müürs namn fanns på de första listorna på överlevanden. Där fanns också kapten Avo Pihts namn, men båda flyttades senare till listan på omkomna.

Martinson var familjebekant med Piht och kände redan på hotellrummet i Rostock igenom honom på nyhetsbilder från Utö.

Piht och Müür hör alltså till de ökända passagerare som sägs ha överlevt för att sedan ha försvunnit spårlöst.

dav

Yle och SVT filmade när överlevande från Estonia kom i land och registrerades. Videomaterial spreds med nyhetsbyråerna runt om i världen. Fem överlevanden har sagt att de såg kapten Avo Piht, och hans namn fanns en stund på listorna över överlevande. Bild: Yle

– Jag vet vad jag såg. Bilderna finns dessutom i arkiven och jag är helt säker på att det inte bara är någon som liknade honom. De får säga vad de vill.

Under årens lopp har tillräckligt mycket information om förlisningen för 25 år sedan kommit fram som kunde ifrågasätta den officiella haverirapporten.

Åtminstone tillräckligt mycket för att berättiga en ny olycksundersökning, enligt en växande andel av ester.

”Ända tills nu har jag varit tyst”

– Sanningen börjar så småningom komma fram, säger Martinson. Nu har allt fler av oss börjat tala öppet om vad vi såg. Jag har varit tyst i alla år, men nu vill jag berätta.

Martinson säger att Estland år 1994 bara var ett ”virrvarr” där de flesta på sovjetisk manér helst höll sina funderingar för sig själva.

– De flesta som jobbade på Estonia var yngre än jag, bara ungefär tjugo år gamla eller lite mer. De hade livet framför sig och i Estland på den tiden stack man inte ut hakan så lätt.

År 2004 avslöjade Sveriges Television att det svenska försvaret använde Estonia för transporter av hemlig utrustning, vilket bevisar att den ursprungliga haverirapporten inte berättar hela sanningen.

– Sanningen finns där nere i färjan, säger Martinson. Det är dit vi borde fara. Gravfriden är inte viktig för oss överlevande och anhöriga till offren. Vi vill veta vad som hände.

Om Estland, Sverige och Finland säger att det handlar om kostnader behöver de inte oroa sig, tillägger han, det finns privata finansiärer som gärna dyker ner till färjan.

Initialt meddelade internationella medier att Avo Piht hade överlevt

I New York Times 1994  berättas det att Avo Piht överlevde :https://www.nytimes.com/1994/10/01/world/investigators-cite-bow-door-in-estonian-ferry-s-sinking.html  berättas det att Avo Piht överlevde

Among the survivors was one of the ferry’s two captains, Aavo Piht, an Estonian. The authorities said that after some confusion regarding his whereabouts, he had been found in Finland and that he had spoken to investigators. They said they had no information about what Mr. Piht had told the investigators.

Mr. Piht was not in command during the voyage but is believed to have been on the bridge. The other captain, Arvo Andresson, who is also Estonian, is believed to have gone down with the ship.

Och i Independent den andra oktober kan vi läsa att man till och med väntar att få höra av Avo Piht om varför Estonia gick under. Så svarade Carl Bildt någonsin på brevet från Arvo Pihts fru? Och vad är förklaringen på att anhöriga anklagar den svenska staten för att ha bortfört deras anhöriga. Vari ligger missförstånden? 2019 på Svenska Yle framställs detta som en olöst gåta. Här är originaltexten från independent från andra oktober 1994: https://www.independent.co.uk/news/world/vanishing-captain-holds-key-to-riddle-of-disaster-1440250.html

”Experts have now pinpointed the wreck of the Estonia, lying in waters some 80 metres (40 fathoms) deep off the coast of Finland. Still unsolved, though, is the riddle of the ‘phantom captain’. What happened to Avo Piht?

Does he lie at the bottom of the Baltic Sea, the dark but honourable fate colleagues in Tallinn insist is most likely, or has he become a Baltic Lord Jim, somehow saved from the sinking ship and now on the run from authorities and his own conscience? Convinced that Mr Piht is alive are his wife, Sirye, son Egon and close friends, now gathered at the family flat in the suburbs of Tallinn to await what they consider an imminent phonecall. ‘We think, we know he is still living,’ said Elve Vailmar. ‘This is not the first time he has gone away for a long time. We are used to it. All we can do is wait.’ She said television pictures had clearly shown his face.

The sombre face and exemplary record belong to Avo Piht, 39 years old, 19 years at sea and, just possibly, the one man still alive who could tell exactly what happened soon after midnight on Tuesday night aboard the Estonia.”

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: