Hoppa till innehåll

Påstådd Rysslandsexperts olidliga uselhet

februari 19, 2023
dav

Nytt bottennapp för svensk ”Rysslandsexpert”

Martin Kragh är ofta anförd som ”Rysslandsexpert” i svenska medier som här senast i Expressen för fem dagar sedan : ”Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier. Han har skrivit flera böcker om Ryssland och varit en framträdande expert sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året.”

Igår har Kragh i sina strävanden att försöka smutskasta Seymour Hershs artikel om Nord stream presenterat en skakig tråd på Twitter.

I tråden presenterar Kragh det värsta halmgubbe-argumentet i modern tid. Kragh tycks inte ha läst den artikel som han kritiserar utan fantiserar ihop vad Hersh skall ha påstått och går i klinch mot det.. Kragh skriver:

@MartinKragh1

Hur USAF skulle kunna bomba NS från luften utan att upptäckas, samt dessutom med precision rädda ett av rören från skada, är helt sensationellt. Östersjöns luftrum är mkt välövervakat, inte minst skulle Ryssland ha sett detta.

3:08 em · 18 feb. 2023

Problemet är bara att Hersh aldrig har påstått att Nord Stream skulle ha bombats från luften med flygplan. Det Hersh påstår är att sprängladdningar placerats på ledningarna under Baltops, sommaren 2022 och detonerats med hjälp av ett överflygande norskt spaningsplan. Det måste kännas bra för Sverige att utrikesdepartementet anslår medel till Utrikespolitiska institutet som har en biträdande professor knuten till ett östeuropeiskt centrum för forskning som håller på så här i offentligheten? Torde sänka både förtroendet för professorer i allmänhet och UI och Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) i synnerhet ?

Här är texten från Seymour Hershs artikel : How America Took Out The Nord Stream Pipeline :

The C4 attached to the pipelines would be triggered by a sonar buoy dropped by a plane on short notice, but the procedure involved the most advanced signal processing technology. Once in place, the delayed timing devices attached to any of the four pipelines could be accidentally triggered by the complex mix of ocean background noises throughout the heavily trafficked Baltic Sea—from near and distant ships, underwater drilling, seismic events, waves and even sea creatures. To avoid this, the sonar buoy, once in place, would emit a sequence of unique low frequency tonal sounds—much like those emitted by a flute or a piano—that would be recognized by the timing device and, after a pre-set hours of delay, trigger the explosives. (“You want a signal that is robust enough so that no other signal could accidentally send a pulse that detonated the explosives,” I was told by Dr. Theodore Postol, professor emeritus of science, technology and national security policy at MIT. Postol, who has served as the science adviser to the Pentagon’s Chief of Naval Operations, said the issue facing the group in Norway because of Biden’s delay was one of chance: “The longer the explosives are in the water the greater risk there would be of a random signal that would launch the bombs.”)

On September 26, 2022, a Norwegian Navy P8 surveillance plane made a seemingly routine flight and dropped a sonar buoy. The signal spread underwater, initially to Nord Stream 2 and then on to Nord Stream 1. A few hours later, the high-powered C4 explosives were triggered and three of the four pipelines were put out of commission. Within a few minutes, pools of methane gas that remained in the shuttered pipelines could be seen spreading on the water’s surface and the world learned that something irreversible had taken place.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: