Hoppa till innehåll

Krönika i Süddeutsche Zeitung driver med den nordiska samproduktionen, Skuggkriget

maj 9, 2023

dav

Användandet av den hemliga källan ”James” i den nordiska samproduktionen förlöjligas.

Efter att någon i offentligheten äntligen i form av Mattis Göransson har klätt av denna oerhörda produktion in på bara kroppen i Filterpodden vill Retrogradera bidra med att presentera lite internationell kritik. Det är en mycket roande krönika som SZ:s Münchenutgåva presenterar:

I strålkastarljuset

Sueddeutsche Zeitung München, nummer 4 maj 2023

(SZ) Manusförfattarna i Hollywood strejkar, bland annat för bättre lön. Men vad de kanske också borde göra uppror mot vore det gränslösa beroendet av verklighetens överdrift. Verkligheten tycker alltid att den är bättre än någon uppfinning. Så kallad verklighet skulle behöva dömas till miljontals dollar i skadestånd varje gång något hände som fick alla uppfinningar att se ansträngda och lama ut. Sanna händelser kan vara hur djärva de vill. Men om någon hade hittat på dem skulle tittarna skratta och säga: Helt överdrivet! Det går knappt att göra något åt ​​denna snedvridning av konkurrensen, som nu är fallet med den brittiske pensionären som ensam i vid sitt köksbord  lyssnar på den ryska Östersjöflottan och på så sätt samlar ihop den mest värdefulla underrättelseinformationen. Och bara på öppna kanaler där moster Mimi kunde surfa.

Amatörspionen har precis dykt upp i skandinaviska public service-företagets tredelade serie Skyggekrigen (Skuggkrigen) om rysk spionageverksamhet. Den före detta säkerhetstjänstagenten, som förblir anonym på grund av yrkesmässiga eller hobbyrisker, har helt enkelt fortsatt vid sitt köksbord utan professionell infrastruktur sedan han gick i pension 2018 och har upptäckt att ryska fartyg var misstänkt nära explosionsplatserna på Nord Stream 1 och 2 rörledningar. Han har också gjort snygga  mål i en annan hemlig fråga. Mannen privatspanar av samma anledning som andra pensionärer löser korsord hela dagarna. Han är spion för att fördriva tiden. Om det här vore en spännande Netflix-serie hade folk skakat på huvudet.  De skulle ha vankat av och an i misstro.

Hans Majestäts pensionsombud har en lång tradition. De flesta kungar och drottningar som gick ut i krig var amatörgeneraler. Fotbollsklubbpresidenter är vanligtvis amatörpresidenter. Och när man följer hur politiker får sina ministerposter kan man ofta inte låta bli att få intrycket av att någon gör sin hobby till ett yrke, varvid Christine Lambrecht först förvandlade sin okunnighet till en hobby och sedan till en princip. Fritidsproffs, som mannen i sitt kök, gör det tvärtom: de gör sitt arbete till en hobby. De är lättsamma, har kul med radiosignaler och är framgångsrika som Miss Marple, en engelsk amatördetektiv som har löst mord efter mord med en snigels hastighet och en orms list. Det var sant att hon bara var en uppfinning av Agatha Christie. Men hon hade många galna historier i pipelinen som vi skulle tro på idag utan att blinka

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: