Hoppa till innehåll

Libyenkrigets geopolitik

december 27, 2013

LÄST

Ola Tunander

Libyenkrigets geopolitik

”Tunander visar hur överdriven, snedvriden och förvriden mediernas rapportering var. Boken är ett försök att ge en mer balanserad bild av Libyenkriget 2011.”

Sverige kom i början av 2011 att medverka i ännu ett krig. Vi utförde 25% av spaningsflygningarna över Libyen. Det svenska folket slogs i att det deltog i en humanitär intervention när det snarare kom att dras in i ett kolonialkrig. Libyenkriget såldes in med en rad oerhörda lögner, den ena djärvare och mer cynisk än den andra. Den som intresserar sig för detta mörka och alldeles nyligen skrivna kapitel i västerländsk nutidshistoria har mycket att hämta i Ola Tunanders bok: Libyenkrigets Geopolitik – Humanitär intervention eller kolonialkrig?

Boken kan i mångt och mycket vara en deprimerande läsning men om vi skall undvika att låta oss luras igen av de ”nyhetsuppgifter” som planterades av ”rebeller” understödda av västerländska säkerhetstjänster i tjänstvilliga medier som t.ex. Aftonbladet och SVT och al-Jazeera är Tunanders bok just den typ av läsning som vi bör sysselsätta oss med. Det som sades om kriget och om Gaddafis Libyen under upptakten till kriget var helt enkelt inte sant. Det var lögner och en del så cyniska att man häpnar. På annat håll har dessa lögner ställts samman i en tio-i-topplista. Vill man ha en koncis faktastödd genomlysning av kolonialkriget som utkämpades under falsk humanitär flagg läser man Tunanders bok. Har man ont om tid läser man tio-i-topplistan. Så här i slutet av året kan man göra om listan till en egen: Jag lovar att inte låta lura mig igen – De tio dummaste sakerna jag har gått på hittills.

Retrograderas nyårslöfte är att bloggen kommer att fortsätta att skriva om det som ingen vill se, erkänna eller tala om. Vi tror på kommersiellt genombrott och en skjuts av sponsorer under det kommande året.

Gott nytt år, kära läsare!

http://www.counterpunch.org/2011/08/31/the-top-ten-myths-in-the-war-against-libya/

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: