Hoppa till innehåll

Tysk public service-tv ifrågasätter den officiella versionen av Maidan-skotten

maj 4, 2014

Det tyska dokumentärprogrammet Monitor på WDR, sände den 10 april i år ett omskakande reportage som ifrågasätter den ukrainska övergångsregeringens påståenden om att Janukovitjs polis skulle ha varit ansvarig för massakern på Maidan.

http://www.wdr.de/tv/monitor//sendungen/2014/0410/maidan.php5

”Den blodiga torsdagen”: 30 människor dödas på denna dag i Kiev, ett blodbad i centrum av en europeisk huvudstad. Vårt program visar att i Kiev har man redan hittat de skyldiga, trots att det finns många spår som pekar på att oppositionen kan vara ansvarig. Dessa spår undersöks inte. Och kanske finns det till och med andra krafter som var inblandade i skottlossningen. I Kiev är de säkra på sin sak att skuldfrågan är avklarad. Det är inte vi.”

Retrogradera har översatt den tyska programtexten.

Story : Stephan Stuchlik , Olga Sviridenko , Philipp Jahn

Georg Restle: ”Krisen i Ukraina är långt ifrån över. Det såg vi på bilderna denna vecka från den östra delen av landet. Och propagandakriget fortsätter. En av de centrala frågorna är, vem som är ansvarig för blodbadet, i februari då dussintals demonstranter och poliser dödades, vilket som så småningom ledde till störtandet av president Janukovitj. Så vem beväpnade de män som befann sig på Maidan i Kiev?

Den väststödda övergångsregeringen slog i förra veckan fast att: President Janukovitj och hans specialkommando ensamma var skyldiga till dödandet. Men den här versionen är högst tvivelaktig vilket vår granskning av händelserna av Philipp Jahn , Olga Sviridenko och Stephan Stuchlik visar.

Vad hände den 20 februari 2014 i Kiev? En kaotisk stämning har brett ut sig. De ursprungliga fredliga demonstrationerna har gått över i ett inbördeskrig. Delar av demonstranterna har beväpnat sig, avancerar mot regeringsbyggnaderna. Enstaka grupperingar av demonstranterna försöker gå till Institutsgatan. Den blodiga torsdagen börjar. Enstaka demonstranter blir skjutna, många från taken på omgivande byggnader .

Men vilka exakt var dessa krypskyttar som sköt på demonstranterna?
Denna fråga sysselsätter Kievborna än idag. Hundratals av dem tar sig varje dag till platsen för massakern. När vi kommer fram till platsen, sex veckor efter händelsen, har uppenbarligen inte ens den mest grundläggande delen av undersökningen slutförts. Sergeij, en av de många oberoende vapenexperter, som arbetar med åtalet tillsammans med statsåklagarna, och som håller utredningen igång. Han visar upp nyfunna patronhylsor. Han larmade de statliga utredarna angående fynden som dock fortsätter hävda att fallet redan har undersökts grundligt. -Otroligt, medan vi fortfarande arbetar, går myndigheterna ut i en presskonferens och fastställer vilka som är de skyldiga.

Oleg Machnitzki, justitiekansler Ukraina ( MONITOR översättning ) : ”Från och med idag, anklagar åklagaren 12 medlemmar från specialstyrkorna Berkut för mordet på fredliga demonstranter. Den dåvarande presidenten Janukovitj är direkt ansvarig för operationen.”

Den nya regeringen säger alltså att den gamla regeringen skulle vara ansvarig för blodbadet.

Men vad var det egentligen som hände den 20 februari? Det är tydligt att demonstranterna avancerade på väg mot regeringsbyggnaderna, att de besköts från taket till ministerrådsbyggnaden, centralbanken och andra offentliga byggnader. Men tidigt var det uppenbart att de också sköts i ryggen av sina egna från den byggnad där de oppositionella hade sitt högkvarter, från ”Hotell Ukraina.” Men vad finns det då för bevis för detta?

Till exempel finns det den här videon som visar tydligt att demonstranten med metallplattan blir träffad av ett skott som avlossas bakom honom. Mannen i gult på denna inspelning, vittnar om skotten som avlossades bakifrån. Han var en av demonstranterna som i timmar befann sig på Institutsgatan. Hans namn är Mikola, vi möter honom på gatan där scenerna utspelade sig den aktuella dagen. Han berättar att han själv blev skjuten flera gånger i ryggen från den riktning där oppositionen huserade.

Mikola ( MONITOR översättning ) : ”Ja, den tjugonde, vi blev beskjutna bakifrån, från ”Hotell Ukraina”, från den 8: e eller 9: e våningen också . ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Från den åttonde eller nionde våningen ”

Mikola ( MONITOR översättning ) : ” .Ja , definitivt , nästan från toppen ”

Reporter ( MONITOR översättning) : ”Där uppe”

Mikola ( MONITOR översättning ) : ” Ja , det fanns människor däruppe som sköt , och från andra hållet.blev vi också beskjutna . ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Och vilka sköt från ovan ? ”

Mikola ( MONITOR översättning ) : ” Jag vet inte . ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Har du någon idé ? ”

Mikola ( MONITOR översättning ) : ” De var legosoldater , definitivt proffs . ”

”Hotellet Ukraina” var då demonstranternas högkvarter. Har ögonvittnet misstagit sig?

Vi är på väg på genom natten med utredaren Sergei . Han visar oss med en laser, att det inte bara finns spår från kulor som går att fastställa från riktningen från regeringsbyggnaden. Vissa spår i träden pekar i motsatt riktning. Utgångshål och kulhål, fastställer riktningen ovanför ”Hotell Ukraina”, just från den plats som var oppositionens huvudkontor. Men den här informationen passar dåligt med justitiekanslerns version. Efter några dagars övertalning hälsar han oss välkommen. justitiekanslerämbetet utövas av den nya regeringen och det har tillfallit en man från den högerextrema nationalistiska flygeln av den dåvarande oppositionen, det kontroversiella Svoboda-partiet.

Oleg Machnitzki, justitiekansler, Ukraina ( translation MONITOR ) : ” Vi kan redan säga att efter alla undersökningar och utfrågad expertis och mot bakgrund av den information som vi har för handen, att den som bär skulden för attackerna med krypskyttar är den dåvarande presidenten Viktor Janukovitj , den tidigare förvaltningschefen och den tidigare inrikesministern Sacharchenko . ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Ni vet också att det fanns prickskyttar som sköt från ”Hotell Ukraina ? ”

Oleg Machnitzki , Justitiekansler, Ukraina ( MONITOR översättning ) : ” Vi undersöker det. ”

Så alla krypskyttarna skulle vara Janukovitjs folk? Det finns andra bevis som talar emot denna tes. Vi träffar en radioamatör som har spelat radiotrafiken mellan Janukovitjs polis. Den radiotrafiken bevisar att någon skjuter på obeväpnade människor, någon som de inte känner .

1 sniper ( MONITOR översättning ) : ” Hey killar, den där borta , vid Hotell Ukraina . ”

2 Sniper ( MONITOR översättning ) : ” Vem sköt den? Vi får inte skjuta på obeväpnade människor . ”

1 sniper ( MONITOR översättning ) : ” Killar , det sitter en och siktar på mig. Jag tittar på det ! ”

2 Sniper ( MONITOR översättning ) : ” På taket till den gula byggnaden . På bion , på teatern . ”

1 sniper ( MONITOR översättning ) : ” Han sköt . Men inte vi . ”

2 Sniper (MONITOR översättning) : ” Miron, Miron, finns det ännu fler krypskyttar? Och vilka är de? ”

Vi noterar : Det fanns förutom de statliga prickskyttarna, ytterligare andra okända skyttar som skjuter mot obeväpnade demonstranter. Och de skjuter alltid från ”Hotell Ukraina” och här – som den här videon visar träffar de även milismän. Att Janukovitj skulle skjuta på sitt eget milisfolk är osannolikt.

Så tillhörde då krypskyttarna oppositionen? En sak är säker, det fanns förutom de många fredliga demonstranterna en radikal grupp med professionella vapen, som vi kan se på de här bilderna.

Och ”Hotell Ukraina” var på morgonen den 20 februari i händerna på oppositionen . Vi pratar med ögonvittnen från ”Hotell Ukraina,” journalister , oppositionella. Alla bekräftar till oss att den 20 februari var hotellet hårt bevakad av oppositionen . Det skulle därför vara svårt att smyga in krypskyttar tillhörande regeringen där.

Så ha radikala krafter i oppositionen skjutit på egna för att skapa kaos? För att ge Janukovitjs skulden? Dessa ryska tv-sända bilder skall visa detta exakt. Våra undersökningar bekräftar att inspelningarna faktiskt gjordes vid ”Hotell Ukraina”. Men vem som skjuter exakt på vem, kan inte klargöras definitivt.

En sak är säker, det sköts inte bara på oppositionen, utan också på regeringsmilisen. Kanske sköt till och med samma personer på dem båda? Vi möter en av de få läkare som har levererat de sårade på båda sidor.

Oleksandr Lisowoi , Sjukhus nr 6 , Kiev ( MONITOR översättning ) : ”Den sårade, som vi behandlade hade samma typ av skottskador. Jag nu talar om den typ av kulor som vi kirurgiskt har tagit bort från kropparna , som var identiska . Mer kan jag inte säga. ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Men du har hittat dem … ”

Oleksandr Lisowoi , Sjukhus nr 6 , Kiev ( MONITOR översättning ) : både i kroppar från milisen och i kroppar tillhörande oppositionen. ”

Varför går åklagaren inte in på sådana frågor? Den tyske utrikesministern och EU har fastställt i februari genom ett avtal, att skuldfrågan i Ukraina måste vara ett politiskt prioriterat tema, där undersökningsprocessen bör vara ” öppen” för att stärka förtroendet för den nya ukrainska regeringen. Men nu finns det alltså ett växande tvivel om huruvida verkligen processen sköts på rätt sätt, även bland de egna anställda . Vi talar med en ledande medlem av kommissionen för utredningen. Han berättar något otroligt.

Citat:”Det som jag kommer fram till i mina undersökningar, stämmer inte med vad åklagaren säger.”

Undanhålls allmänheten bevismaterial? De advokater som företräder de anhöriga till de döda, samtliga faktiskt på den nya regeringens sida , klagar över att de inte alls blir informerade om vad som händer i utredningen.

Roman Titikalo , ombud för – käranden ( MONITOR översättning ) : ”Vi får inte veta vilken typ av vapen som användes. Vi får inte tillgång till expertutlåtanden, vi får inte polisens insatsplaner. De visar oss helt enkelt inga papper.”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ” Har ni fått den ballistiska rapporten ?”

Roman Titikalo , ombud för – käranden ( MONITOR översättning ) : ” Nej. ”

Reporter ( MONITOR översättning ) : ”det rättsmedicinska utlåtandet ? ”

Roman Titikalo, ombud för – käranden ( MONITOR översättning ) : ” Jag kunde kika in i obduktionsrapporten, men inte kopiera, ballistiska rapporter jag inte fick . ”

En advokat för den skadade går ännu längre :
Oleksandr Baschuk , advokat för offren ( MONITOR översättning) : ”Alla vi kommer inte åt några protokoll och om du frågar mig, så finns det en enkel anledning till detta. Undersökningarna är inte korrekt gjorda. Jag som advokat för den skadade kan berätta, den allmänna åklagarmyndigheten täcker för sina egna. Den är partisk, som förut. De vill behålla ett styre som det i Sovjetunionen eller som det under Janukovitj, sopa allt misshagligt under mattan. ”

”Den blodiga torsdagen”: 30 människor dödas på denna dag i Kiev, ett blodbad i centrum av en europeisk huvudstad. Vårt program visar att i Kiev har man redan hittat de skyldiga, trots att det finns många spår som pekar på att oppositionen kan vara ansvarig. Dessa spår undersöks inte. Och kanske finns det till och med andra krafter som var inblandade i skottlossningen. I Kiev är de säkra på sin sak att skuldfrågan är avklarad. Det är inte vi.

Georg Restle : ” Många frågor är obesvarade och att justitiekanslern som tillhör det nationalistiska Svoboda-partiet uppenbarligen har förhindrat utredningen kastar en mörk skugga över övergångsregeringen i Kiev och därmed också över de västerländska regeringar som stött de nya härskarna i Kiev.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: