Hoppa till innehåll

Skuggbilderna är vår verklighet.

september 13, 2014

Retrogradera inleder idag en artikelserie som kommer att behandla hur västvärldens medborgare förs bakom ljuset av makthavarna i frågan om det så så kallade kriget mot terrorismen. I den inledande prologen används Platons gottliknelse för att tydliggöra medborgarnas belägenhet.

Skuggbilderna är vår verklighet.

Igår var det Boko Haram och kidnappade skolflickor. Just nu är det IS/Isis/ISIL. I förgår var det al-Qaida och Usama bin Laden. Vad kommer härnäst?

Kriget mot terrorismen är ett krig mot skuggbilder. När antalet frågetecken och motsägelser börjar hopa sig kring de skådespel som för tillfället arrangeras på grottväggarna och de fastkedjade nere i grotttan börjar viska sinsemellan att det här stämmer ju inte! uppförs genast nya fruktansvärda projektioner på väggarna som ersättning. Bilderna som visas upp kompletteras gärna med vittnesmål och utlåtande från talesmän och taleskvinnor från vederhäftiga organisationer och myndigheter som när det kommer till kritan visar sig ha investerat sitt omdöme och organisationernas trovärdighetskapital i djupa felaktigheter. Således meddelar en person inom FN den 13:e augusti att yazidierna på berget Sinjar riskerar, ett av Isis planerat folkmord, inom loppet av timmar:

”Uppemot 30 000 flyktingar i Sinjarbergen i norra Irak riskerar att utsättas för ”massiva grymheter och ett möjligt folkmord inom dagar eller timmar”, uppger FN:s minoritetsexpert Rita Izsák.
”Alla möjliga åtgärder måste tas för att undvika massiva grymheter och möjligt folkmord inom dagar eller timmar. Civila måste skyddas på marken och förflyttas från extrem fara”, uppger hon i ett pressmeddelande”.http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19356009.ab

Lägligt nog kommer detta uttalande bara timmar innan USA återigen skall sätta in trupper tusentals mil från hemlandet i det godas namn i en sk. räddningsaktion. När trupperna når berget Sinjar-en följetong i medierna veckorna innan-så visar det sig att det inte finns några nödställda yazidier där att undsätta:

”Rescue mission for Yazidis on Iraq’s Mount Sinjar appears unnecessary, Pentagon says”

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/2014/08/13/5fdd3358-2301-11e4-86ca-6f03cbd15c1a_story.html

En journalist på SVT har samma dag som Pentagon klargör att det inte finns några yazidier kvar på berget, vågat riskera hela sin trovärdighet i ett så absurt uttalande som:

– Jihadisterna lurar ner de utsvultna människorna från berget genom att säga att det ska få mat och sedan kidnappar de kvinnorna och våldtar dem eller säljer dem som slavar, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén.

SVT 2014-08-13 http://www.svt.se/nyheter/varlden/hans-kusiner-kidnappades-av-isis
Detta dristar sig SVT-journalisten att häva ur sig utan att ha några trovärdiga källor eller kunna referera till något annat än lösa vittnesmål från någon som säger sig ha fått sin kusin kidnappad av Isis. Har Susan Ritzén bevittnat dessa påstådda ohyggligheter själv, med egna ögon? -Icke. men hon talar som ett sanningsvittne utifrån uppgifter från någon som påstår sig ha fått sin kusin kidnappad av ISIS. Varför?
Ett sådant agerande från en journalist är svårt att förklara men eftersom ingen annan av de som har betalt att kommentera skuggbilderna på grottans väggar-alltså journalisterna -kommer kräva ansvar av reportern i frågan och förmodligen reportern själv är medveten om detta så vet hon att den här den typen spridande av obekräftade ohyggligheter om den påstådda organisationen Isis, är helt riskfritt och naturligtvis helt i USA:s intresse för att skapa legitimitet kring sin påstådda räddningsaktion.

Västvärldens medborgare är gisslan nere i grottan, frivilligt eller mot sin vilja, ändå fastkedjade vid det enda som går att bevittna där, skuggspelen. Ändå behövde människorna inte vara förtappade därnere om det inte vore så att de valde att acceptera sin lott som publik till dem som regisserar projektionerna. Likgiltigheten för bildernas anknytning till verkligheten behövde inte vara det som gällde som norm. Människorna skulle inte behöva uppmuntra varandra i hållningen att det där kan vi inte veta något om. Vårt förnuft räcker inte till för att bedöma om skuggspelen avspeglar någon verklighet eller inte. De behövde inte säga att detta kan bara skuggmakarna själva och de som är betalda för att kommentera skuggorna avgöra. De skulle inte behöva lämna ifrån sig möjligheten att bedöma vad som händer i världen till makthavarnas journalister och sk. terroristexperter. De skulle inte behöva minimera sin roll till slavens. De skulle kunna kräva att få se en bit av verkligheten. De skulle kunna kräva att själva få producera något vackrare på väggarna och inte minst skulle de kunna kräva att de någon gång fick lämna grottan och själva vistas däruppe i den värld varifrån projektionerna härstammade.Det vore väl spännande att se om det där alls fanns någon överensstämmelse mellan makthavarnas bilder och verkligheten? Eller är livet och distraktionerna därnere i grottan i sig så underhållande att det kan få vara hur som helst med verkligheten?

Fortsättning följer

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: