Hoppa till innehåll

SVT:s rapportering om G 20-mötet- antikapitalistiska marschen- Welcome to hell följer slentrianmallen

juli 6, 2017

I Hamburg under kvällen angrepp polisen en av vad rapporter från bland annat die Zeit , TAZ, RT och The Guardian anger, verkar ha varit en fredlig stillastående demonstration som frontades av vad som i demonstrationssammanhang kallas ”det svarta blocket”. Polisen anger att deras syfte var att ”skilja bråkmakare från fredliga demonstranter”. Detta skedde då med ingripande som polisstyrkor använt bl.a. i de antikapitalistiska demonstrationerna i Malmö 2001 och i Göteborg  med så kallad ”insäckning” vilket i båda fallen kritiserades i statens offentliga utredningar:  Göteborg 2001
Betänkande av Göteborgskommittén (SOU 2002:122)

I den engelska sammanfattningen i kring ingripandet i Malmö läser man SOU 2002:122 :

We have not been able to establish that the police’s decision to cordon off one entire
block was in proportion to the public disturbances that occurred at the start of the
demonstration. In our view, the police actions severely restricted the freedom to
demonstrate of some three hundred demonstrators.
As regards the demonstrators who were taken into custody, there is much to indicate
that the requisite individual examination did not take place. The use of force on the part
of some police officers was, in our opinion, excessive. The abusive language reportedly
used by some police officers, in particular with young women demonstrators, is
unacceptable.
Police information to the demonstration leaders and to others was clearly deficient. The
lack of communication with demonstrators on the part of the police would appear to be
responsible for the speculations that have arisen.

Och från Göteborg : – The police intervention prevented demonstrators from exercising their right of
assembly since the anti-summit and other meetings were unable to be held as planned.
– A number of police officers came under extremely severe pressure, both physically and
mentally.

När nu SVT rapporterar från Hamburg så får  läsaren bara den ena sidans version dvs polisens. SVT kunde t.ex. gå ut på die Zeits hemsida eller följa TAZ för att få demonstrationsledarens berättelse eller ta del av RT men eftersom SVT ser som sin roll att föra ut polisens historia och att legitimera G20-ledarnas världsordning har kanalen uppenbarligen inget intresse att följa sitt public-service-uppdrag eller bry sig om att försöka skildra vad som egentligen sker på Hamburgs gator.

I TAZ ges organisatörerna av Welcome to hell sin version av vad som sker som vad Retrogradera kan se stöds av die Zeits och RT:s tidiga  rapportering av saken.

TAZ skriver :

22.00 Uhr, taz-Hamburg-Redaktion: Die Anmelder der „Welcome to Hell“-Demo werfen der Polizei vor, die Situation absichtlich angeheizt zu haben. „Die von uns befürchtete Eskalation der Polizei ist genau so umgesetzt worden“, sagt Andreas Blechschmidt aus dem Organisationsteam der Demonstration.

Polizisten aus Berlin seien von der Seite in die Demonstration eingedrungen, um „eine Reaktion zu provozieren“. „Das ist genau das Szenario, das wir von Anfang an vermutet hatten“, sagt Blechschmidt der taz am Telefon. „Wir nehmen dazu keine Stellung“, entgegnet ein Sprecher der Polizei und bestätigt: Mittlerweile sei eine neue Demo auf der ursprünglichen Route genehmigt worden. Die dürfe auch stattfinden, wenn sie sich friedlich verlaufe. Die Hamburger Polizei sei demonstrationsfreundlich, sagt der Sprecher. Lol. (taz)

Die Zeit fångade polisens ingripande på film där det går att se att polisen helt enkelt bryter upp  en stillastående demonstrationen  ringar in den och använder vattenkanoner och pepparsprej för att skingra den.   http://www.zeit.de/politik/2017-07/g20-gipfel-hamburg-live

I SVT:s slentrianmässiga och journalistiskt undermåliga  version heter det :

”Smällare och flaskor mot poliserna

Demonstranter ur svarta blocket kastar smällare och flaskor mot poliserna. Hamburg uppger på Twitter att de vill skilja svarta blocket från resten av demonstrationen. ”

Dessa påstående har ingen källhänvisning och det framgår inte vilken tidsram eller i var eller i vilket sammanhang detta sker. Sedan vill SVT att svenskarna skall känna sig utsatta med att man rapporterar att IKEA på nåt sätt har blivit ”utsatt”. På vilket sätt framgår inte heller:

”Ikea drabbat

Ikea bekräftar att varuhuset blivit utsatt.

– Men vi tror inte att det är riktat mot oss utan av anledningen att det ligger i området för demonstrationerna. ”

Att polisen på samma sätt som i Göteborg och Malmö för 16 år sedan förvägrar ”de svartklädda” sina grundlagsskyddade rättigheter att fredligt demonstrera och måste se sig angripas av polis angår uppenbarligen inte SVT. För här är det skillnad från när SVT skildrar demonstrationer i Ryssland. Uppenbarligen så är SVT  här helt på statsmaktens sida mot grundlagsrättigheter och demonstrationsrätt. Hur skall man annars förklara deras journalistik nu under kvällen?

Jämför SVT:s sk. journalistik med The Guardian så förstår ni hur det brister:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stora-protester-i-hamburg-infor-g20-mote

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/06/g20-police-and-demonstrators-clash-at-protest-in-hamburg

Enligt TAZ skall inte demonstranterna ens varit maskerade utan hade synliga ansikten. Enligt demonstranterna angrepp polisen helt sonika en demonstration som polisen stoppade och lät stå inringad i 40 minuter innan man helt enkelt stormade den med springade poliser viftandes med batonger understödda av vattenkanoner. Detta framgår av filmerna i The Guardian och i die Zeit.  SVT har förmodligen inte tillgång till dessa filmer? Kanske på grund av semestertider?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: