Hoppa till innehåll

G 20:Hamburg rättslös stad. Tysk public service i frontalangrepp mot polisen och polischefen

juli 7, 2017

 

Speakertext för Monitor- Das Erste tyskt public service magasin

Och ni till G20-toppmötet i Hamburg där vi bara för några timmar sedan upplevde vad många har befarat. Kravaller bland toppmöte-motståndare och en polis som med all kraft attackerar demonstranterna trots polisens taktik så har demonstrationerna de senaste dagarna varit fredliga förvånansvärt måste man säga med en polisstrategi som istället för de-eskalation använder gjuta olja på vågorna som taktik. För denna polisstrategi finns till och med ett namn: ”Hamburgslinjen” kallas den och den är  tyvärr en tradition:  Video börjar

Speakertext: Demonstrationen hade knappt börjat då den stoppades på nytt. Enligt polisuppgifter skall tusen demonstranter förbrutit sig mot maskeringsförbudet, så meddelas det. Efter det att polisen massivt springer in i demonstrationen utvecklas jaktscener och brutala sammanstötningar i Hamburgs centrum. Båda sidor beskyller varann för våldsutbrotten. Klart är emelllertid att det var en eskalation med besked. Ansvarig för polisens kompromisslösa strategi är denna man: Hartmut Dudde många gånger har redan rätten kritiserat honom för brott mot församlingsfriheten, gripanden  utan rättslig grund ”insäckningar” provokationer mot demonstranter. Jurister poliskollegor har innan mötet protesterat mot hans metoder. Så även inför G 20-mötet: Söndagkväll i ett av tältlägren i Hamburg. Polisen utrymmer ett övernattningsläger för aktivister. Anledningen till detta: Polisen vill inte att aktivister skall ha någon ort att återvända till. Märkligt eftersom lägren ställts till förfogande i och med att förvaltnigsrätten uttalat sig om rätten att upprätthålla sig där. Medborgaraktivister blir upprörda.

Medborgare:  – Från början har vi ju varnats för undantagstillstånd. Nu är vi förskräckta över vilka dimensioner polisen gett det här. När polisen tom negligerar domstolsbeslut. Ingripandet på söndagen skedde enligt den sk. ”Hamburgslinjen” [Hamburgerlinie]  Nolltolerans och maktdemonstration från polisen:  Journalisten  Martin Eimermacher har fått erfara vad detta betyder:

-Min arm blev bortslagen med min pressackreditering , vi fick ta emot slag och blev trampade på och vi blev ”insäckadde”. Jag ropade jag är från pressen . jag vill härifrån då blev jag sprutad i ansiktet med pepparsperej från en och en halv meters håll. Till och med konservativa politiker som lokalpolitikern för CDU och professorn Ulrich Karpen anser att polisens agerande är oproportionellt :

-Polisen har självt ansvaret för att G 20-mötet skall kunna ske fredligt. För mig verkar det emellertid som att polisen har utgått från worst case scenario och därmed i sitt agerande underminerat dengrundlagsskyddade församlings- och yttrandefrihetsrätten. Polisen tillbakavisar kritiken och fortsätter att ingripa med vattenkanoner till och med utanför den förbjudna demonstrationszonen som under tisdagen då polisen sprutade ned en fredlig församling med vattenkanoner. Vissa demonstranter är inte intresserade av ett lugnt möte med det verkar inte polisen heller vara.

http://www1.wdr.de/daserste/monitor/videos/video-g-gipfel-hamburg-als-rechtsfreier-raum-100.html

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: