Hoppa till innehåll

Polisens strategi har misslyckats

juli 7, 2017

Die Zeit ifrågasätter polisens narrativ med bilder från ingripandet mot demonstrationen Welcome to hell. Polisens egna påstående kollas logiskt mot verkligheten. De Gröna kräver en utredning av händelsen.

Polisens strategi har misslyckats
Hamburg polisen ville förhindra upptrappning av protesterna med sin taktik mot det svarta blocket . Vad som uppnåddes var motsatsen.

Frank Drieschner, Hamburg
7 juli 2017, 16:42 887 kommentarer

G20-toppmötet: Efter torsdagens ingripande av polisen eskalerar situationen i Hamburg.
G20 protesterna – Polisen stoppa svarta blocket vid stor demonstration i Hamburg
Demonstrationerna i Hamburg åtföljdes av en massiv polisnärvaro. TIME redaktör Amrai Coen har fångat ögonblick då polisen kommer att försöka lösa den svarta block Welcome to Hell.

Slutet på demonstration med kampnamnet Welcome to hell var början på en natt och en morgon med våld. Brinnande bilar, krossade fönster detta är för närvarande de mest populära bilderna från G20-mötet i Hamburg. Varför demonstrationen och polisen ingripande som var startskottet till denna upptrappning tjänar lite uppmärksamhet i efterhand. De Gröna i Hamburg trots allt ett styrande parti. Partiet har efterlyst en detaljerad upparbetning av händelsen.

Så vad hände? Och vad kunde polisen polisen göra annorlunda?

 

Det är tydligt i efterhand att användningen ur polisen inte har gått som de påstod att de önskade. Officerarna hade stoppat tåget efter ett par hundra meter och upplöste demonstrationen – men deras mål hade varit att sade inrikesminister Andy Grote vid lunchtid på torsdagen till pressenT att säkert eskortera den kontroversiella demonstration genom staden. Polisen hade ett ”mycket mer problematiskt scenario”, det vill säg. polisen ville undvika att våldsamma brottslingar i små grupper drar genom staden. Nu var detta i alla fall exakt vad som inträffade.

Detta är verkligen ett narrativ som väcker frågor. Fortfarande på torsdag kväll sade polisens talesman Timo Zill att polisen inte hade något val än till den taktik de använde. Det fanns alltså inget alternativ till ett förfarande som missade sitt mål i slutänadan?

 

Den som bserverat uppkomsten av händelsen och polisens ingripande på plats , för denne uppstår en del frågor ytterligare frågor. Polisen använder vattenkanoner och batonger mot den svarta blocket i den autonoma i fronten av tåget, ungefär 1000 personer. Denna del av den nyss börjat demonstration var i ett slags urban kanjon i Hamburgs hamn: å ena sidan byggnaden, å andra sidan, cirka två meter höga skyddande mur mot översvämmningar med sin egen, tillsammans med ett räcke och en promenad på toppen.

I denna urbana canyon, har polisen har den autonoma marschen initialt stoppas, det svarta blocket svarta blocket slås sönder i små grupper, tvingas upp mot översvämningsskyddsväggen och blir slagna slagna med batonger. Målet med detta uppdrag var att separera autonoma från resten av protestmarschen, säger inrikesminister Grote nu. Den överlägset största delen av ”Välkommen till helvet-demon” bestod av fredliga deltagarna, vilken polisen säger sig vilja hjälpa att utöva sin rätt till att demonstrera – och för detta ändamål var vide tvungna att bara koppla loss det svarta blocket från resten av demonstrationen.

Särskilt övertygande som strategi är det inte. Hamburgpolisen har redan erfarenhet av farliga demonstrationer som de brukar omringa och fängsla i timmar. Om syftet bara var separera fredliga och icke fredliga demonstranter, skulle det ha varit tillräckligt att ställa in den främre delen av tåget på gatan canyon och omdirigera den mycket större där bak.

 

http://www.zeit.de/politik/2017-07/polizeieinsatz-hamburg-demonstration-welcome-to-hell

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: