Hoppa till innehåll

Novichok i sovkupén. Svenska säpoagenter smugglade giftet på svenskt tåg

juni 16, 2018

Novichok i sovkupén

I fredagens utgivna Der Spiegel, 25/2018 berättar veckomagasinet att svenska säpoagenter smugglade giftet på svenskt reguljärt tåg upp till försvarets anläggning i Norrland i slutet av 90-talet. Operationen var ett samarbete mellan den tyska och svenska säkerhetstjänsten och förankrad i den tyska regeringen och troligen också i den svenska. Der  Spiegel skriver att svenska myndigheter skall ha upprörts över att det hemliga nervgiftet transporterades på ett civilt tåg i reguljärtrafik

 

Retrogardera har tidigare pekat ut att Sverige var det land som redan på 90-talet analyserade fram formeln  för Novichok med hjälp av ett utsmugglat prov från en avhoppad rysk forskare. Den konstaterade kemiska formeln överlämnades sedan till en rad Nato-länder.

Tills dags dato har inget svenskt medieorgan berättat om saken och en debattartikel från Retrograderas chefredaktör avslogs i SVT opinion utan kommentar. Inte heller visade Aftonbladet eller ETC  något intresse av att lyfta frågan. Nu är det en månad sedan världsnyheten spreds om att väst har haft tillgång till Novichok sedan 90-atelt och att det var Sverige som tog fram formeln för preparatet för en rad västländer.  I fredagens Der Spiegel presenteras ytterligare komprometterande uppgifter för den svenska statsmakten, Nato, den brittiska regeringen och alla som investerat kapital
i att sprida det officiella västliga narrativet om fallet Skripal. Den här gången måste väl någon i Sverige ta i frågan eller kommer tystnaden på nytt anbefallas?

Der Spiegel berättar att den 31 juni 1997 åker frun till en rysk avhoppare till sina släktingar i Halland med sig har hon ett prov med Novichok. Hon tar en färja och blir på svensk mark ledsagad av svenska Säpo som skall avskärma eventuella ryska agenter i följe.

Göran Olofsson en svensk expert på kemisk krigföring minns att Novichokprovet smugglades i en chokladask försedd med aluminiuminpackning och lager av aktivt kol för skydd vid eventuellt läckage. Dagen efter att tuben med Novichok anlänt till Sverige  forslar två säpoagenter giftet den långa sträckan på 100 mil upp till en försvarsanläggning i norra Sverige där preparatet analyseras. Svenska myndigheter skall enligt Der Spiegel blivit upprörda över att nervgiftet transporterats i ett vanligt passagerartåg. Den tyska säkerhetstjänsten var dock så nöjda med sin kupp att de till och med skröt med den genom att läcka desinformation om den till medierna. Süddeutsche Zeitung skrev i mars 1997 att en avhoppare befann sig i väst på säker ort och hade lämnat information om ”en helt ny typ av nervgas”

Idag vill ingen på tysk regeringsnivå uttala sig om Tysklands operationer på 90-talet eller svara på frågan om vilka Natoländer som har haft tillgång till giftet. Der Spiegel skriver att man kan inte övertyga någon med att upprepa samma fraser om och om igen eller tiga när man blir ifrågasatt men ändå så förhåller sig den tyska regeringen sig exakt så.
I det tyska parlamentet ställde nyligen den vice talesmannen för vänsterpartiet Sevim Dağdelen frågan om vad den tyska regeringen kände till om den hemliga operationen i Sverige och om förekomsten av Novichok i olika Natoländer. På dessa frågor fick han inga svar. Saken äventyrade rikets säkerhet och utrikesministern Heiko Maas hänvisar utan vidare förklaring till att ”Fakta och indicier pekar på Ryssland”

Storbritannien har lidit bakslag av att ha gått ut med så kraftiga anklagelser mot Ryssland utan att kunna visa på bevisföring som stöder dess argumentation

Tvärtemot vad som har hävdats har inte bara Novichok producerats endast i Ryssland utan i flera västländer
Tvärtemot vad som har hävdats har inte Putin hotat att mörda dubbelagenten Skripal

Efter mer än tre månader efter att Skripal hittats medvetslös på en parkbänk  har inga trovärdiga bevis framlagts för att Ryssland skulle vara skyldigt till förgiftningen av Skripal. Att Ryssland och Putin skulle ha utfärdat klappjakt på den utlämnade dubbelagenten  Skripal är inte belagt och det är inte första gången som väst har trixat i det här fallet. Redan omedelbart efter attentatet påstod Storbritanniens utrikesminister att giftet härstammade från Ryssland, det skulle chefen för Porton Down, Storbritanniens forskningsanläggning för kemvapen ha sagt till honom. Detta dementerades omgående av samme chef.
Och nyligen har båda Skripal vaknat upp ur sin koma överraskande fort,  enligt sjukhusets talesmän, konstaterar Klaus Wiegrefe för der Spiegel  i fredagens  nummer 25/2018

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: