Hoppa till innehåll

Macrons brev och Hulots appell för ”ekologisk och social pakt i samhället” i olika mediala vågskålar

mars 10, 2019

dav

 

Den femte mars 2019 publicerar Macron ett brev till Europa med sedvanliga varningar för populism och manipulerade val i EU och varningar om att ”demokratin” är hotad i Europa. Läs: varning: det nyliberala projektet är hotat i Europa. Detta brev sprids över hela den mediala MSM- och public service-sfären. Däremot syns inte Macrons fd miljöminister Nicolas Hulot och Laurent Berger i medierna. Laurent Berger är ledare för den största fackföreningen i Frankrike, CFDT

 

Tillsammans  med 19 NGO:s och med 66 förslag presenterar de hur det går att åstadkomma ett socialt och ekologiskt Europa under devisen : ge varje människa kraften  att leva och med reflektioner om krisen med gula västarna som avhängigt problemet att negligera den sociala frågan. Hulot betonar att Macron  lagt skatt på personliga drivmedel men undantagit både båttrafik och flyg, extra miljöbeskattning. Hur kan det motiveras att låta de stora förorenarna slippa betala skatt medan man lägger den på fattiga som är beroende av sin bil för att pendla till jobbet kan man med honom undra.

I det gemensamma uppropet hävdar  den avhoppade miljöministern att det krävs massiva ekologiska investeringar som de nuvarande EU-fördragen och Maastrichtreglerna hindrar varje regering från att genomföra. Vidare måste skattesystemet läggas om så att rika och företag tvingas att göra sociala och ekologiska investeringar. Summa summarum. Inget för de nyliberala medierna och nyliberalt sinnade public serviceföretag att skriva om. I Le Monde som framgår av bilden så ägnades Hulots och Bergers gemensamma utspel lika stor plats som Macrons.  Utanför Frankrike var det inte så. Det kanske man bör fundera över?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: