Hoppa till innehåll

Gula västarna – Snowpiercer i den verkliga världen-sympatin i Sverige ligger med dem närmast maskinrummet.

maj 19, 2019

dav

Igår firade gula västar-rörelsen halvårsjubileum. I den regionala tidningen La Depeche kunde man läsa att demonstrationen i Toulouse utsattes för de första tårgasgranaterna vid 16-tiden och att polisen tog en banderoll från demonstranterna.Detta kunde och bevittnas i rörliga bilder i anslutning till artikeln.

I Fronesis Nr 60-61, tema Revolution, som kom ut några månader innan händelserna i Frankrike tog fart den 17 november förra året kan man läsa att de flesta revolutioner i historien anses som en händelse som avslutas efter en tid och vars påverkan på historiens händelseutveckling upphör då med ett viktigt undantag, den franska. Den viktigaste franska historikern, står det, Alfred Cobban skall enligt skribenten i Fronesis hävda att den franska revolutionen är den moderna historiens strategiska centrum och tolkningen av den är avgörande för förståelsen av den oavslutade revolutionära period som har följt därefter.
Intresset för Gula västarna – denna synnerligen anmärkningsvärda sociala rörelse som vuxit fram i Frankrike under det senaste halvåret har för svenskt vidkommande varit inverterat i förhållande till intresset och engagemanget och stödet för upproret i Frankrike. Senast det 1400 starka uppropet för oreserverat stöd för rörelsen med undertecknare ur kultureliten som Juliette Binoche, Édouard Louis, Annie Ernaux, Emmanuelle Beart mfl gick de svenska medierna förbi.

Sedan starten har rörelsen stötts av 79%-50% av det franska folket vilket sällan påtalas i svenska medier. Den i Frankrike inhemska kritiken av polisvåldet och den tilltagande polisiära och juridiska repressionen får inget eko i vare sig svensk eller annan anglosaxisk MSM eller public service. Varken den franska statens JO:s eller franska Amnestys eller FN:s högkommissaries fördömande av repressionen blir till artiklar eller debatteras i omvärlden allra minst här.  Krönikörer som i DN däremot har skrivit om de gula västarna- som att rörelsen består av personer som inte klarar marschmallowtestet och i SVT låter man påskina det att de gula västarna tycks överreagera på landets sociala förhållanden.  I en artikel som skall förklara de sociala parametrarna lämnas de i Frankrike naturligtvis kända sociala fakta som att 8, 8 miljoner fransmän lever under 1000 Euro i inkomst eller att medianlönen ligger på lite drygt 1700 Euro ute. Den franska Macron-statens syn på gula västarna har återgivits okritiskt i svensk media.  Den nyligen avslöjade och i Frankrike mycket omtalade fake news-nyheten där landets inrikesminister fabulerat fram en attack av gula västarna på ett sjukhus blev till artiklar i svensk media men den korrigerades sedan aldrig  eller försågs med rättelser när historien sprack i sömmarna. Fallet med Geneviève Legay blev aldrig nyhet i Sverige- den 73-åriga kvinnan som blev nedknuffad av polis med resultatet skallfrakturer, brutna revben och dessutom hånad av Macron offentligt, med meddelandet att hon nu kanske förvärvat lite vishet och i fortsättningen skulle hålla sig från zoner som blivit förklarade med demonstrationsförbud. Inte heller blev det arbiträra gripandet av frilansjournalisten Gaspard Glanz och reaktionerna på detta från 300 kollegor på de stora MSM:en, från Reportrar utan gränser-de franska journalistfacken rubriker. När staten tog beslutet att kalla in militär på Frankrikes gator vilket kritiserades kraftigt i Frankrike av flera instanser och av landets hela opposition från höger till vänster hälsades detta i en artikel i princip välkommet av Dagens industri med rubriken 6000 poliser gjorde lördagen lugn och sedan ett citat från inrikesministern: ”Rätt åtgärder har vidtagits och här ser vi resultatet”, säger inrikesminister Christophe Castaner i en tv-intervju.”
Det vi i Sverige har fått berättat om gula gula västarna har med få undantag varit den franska Macronstatens nidbild och utmålande av dessa demonstranter som en våldsam pöbel där allt våld från staten enligt inrikesministern varit berättigat och inget polisvåld har ägt rum. Denna bild är i så stark kontrast mot verkligheten och har med tiden i Frankrike förkastats i de starkaste fördömanden av advokater, den franska statens egen JO, FN:s högkommisarie, Amnesty, Reportrar utan gränser, landets journalistorganisationer och även av flera franska MSM och public-service-organ men inget eller låt oss säga mikroskopiskt lite av detta letar sig in i svensk nyhetsmedia eller svensk debatt. Idag publicerade Aftonbladet en artikel: ”Europas vänster borde lyssna på Gula västarna- Olle Svenning: Därför är jag vänster”. Detta är ett av få initierade inlägg där en person i Sverige tar ställning för den revolt som Frankrikes arbetar- och lägre medelklass har genomfört under sex månader. De som har hänvisats till vagnarna längst bak i tåget utan chanser att komma framåt har i Frankrike slutat lyssna till devisen: ”I belong to the front… you belong to the tail.” Kommer de gula västarna i Sverige någonsin få fler sympatier än Olle Svennings? Eller är det fullt stöd för de som sitter längst fram vid maskinrummet som fortsatt gäller?

Om filmen Snowpiercer från Wikipedia:

the Snowpiercer train, operating on a globe-spanning track, carrying the last remnants of humanity after an attempt at climate engineering in order to stop global warming has unintentionally created a new Snowball Earth. Evans stars as Curtis Everett, a member of the lower-class tail section passengers as they lead a revolution against the elite of the front of the train.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: