Hoppa till innehåll

När krackelerar flockmentaliteten kring regeringens coronastrategi?

april 5, 2020

Coronakrisen har påvisat en av de mest deprimerande aspekterna av svenskt samhällsliv.

Ett okänt antal inslag i svensk bild- ljud- och textmedia, har hitintills utgjort en skyddsmur kring Anders Tegnell och den svenska Corona”strategin”. Vi kan konstatera att flertalet av landets medierepresentanter omgärdat Tegnells kropp i ett vad som med tiden mer och mer ser ut som ett desperat försök att skapa ett flockimmunitetsskydd kring hans aldrig sinande felaktiga förutsägelser, motsägelser och direkt felaktiga sakpåståenden om viruset och dess utbredning. Om Tegnells och den svenska regeringens strategi[som är synonym] kan kapslas in i ett 80-90%-ig skyddsmur av positiva propagandaartiklar, en personkult kring Tegnell kan byggas upp  och ett mer och mer frekvent användande av den svenska flaggan på FHM:s  presskonferenser och som fond i  statsministerns direktsända tal till nationen och alltfler av TV- tal av konungen  kan åstadkommas, kan möjligen virusets nu accelererande framfart  förhoppningsvis lösas upp i blå- gula dunster. Det tycks vara förhoppningen. Men kan skapandet av en svensk undantagsmentalitet och allmänt flaggviftande verkligen hjälpa Sverige i kampen mot pandemins härjningar? Svaret är självklart nej.

IMG_20200405_204848

Tegnell är knappast pandemiforskningens Einstein och Löfven och kungen är varken Fadern eller Sonen och svenska medier har inte mycket av den Helige ande i sig . Kanske borde vi istället lyssna till matematikern i Lund, Marcus Carlsson som  i en video inkluderad i en artikel i The Guardian med titeln . ” Swedish PM warned over ‘Russian roulette-style’ Covid-19 strategy att ”Den svenska regeringen leder folket som en skock får mot katastrof”.  Marcus Carlsson youtubevideo är ett försök att förklara att flockimmunitet som Tegnell, än har hyllat än förnekat, inte är en strategi överhuvudtaget. ”Flockimmunitetsstrategin” övergavs också i mitten av mars av den brittiska regeringen då landets forskare på Imperial College presenterade en studie där de deklarerade att dödstal på 260 000 personer vid regeringens ”scenario 1”. Andra forskare I Storbritannien påpekade att vid 60% av befolkningen nedsmittad för att uppnå flockmentalitet skulle det innebära 400 000 dödsfall och att vården skulle kollapsa av att 30% av de smittade skulle behöva vård. Ett uppmärksammat uttalande av Boris Johnsons rådgivare  Dominic Cummings  fick i samma veva tillbakavisas av No 10 då rådgivaren skall ha argumenterat för ”let old people die” och om att några  pensionärer var tvungna att offras för ekonomin så var det, ”too bad”.

I Sverige har inte klargjorts om landets strategi i lönndom fortfarande är flockimmunitet eller inte. Tegnell fortsätter i sin egen härliga  jargong att så sent som i mitten av mars säga ”att det är dit vi bör komma”men  förnekade nyligen att flockimmunitet är strategin för att sedan i samma andetag säga ”att det är önskvärt att uppnå det”. Alldeles nyss uttalade Tegnell också att britternas nuvarande lock down strategi var för sträng.

Sveriges hantering av pandemin fortsätter att förbluffa och skrämma omvärlden men än så länge har svenskarna själva suttit stilla i båten. Trots det för Sverige ovanliga faktum av en rad larmrapporter från både epidemiologer , virologer och öppna brev med över två hundra underskrifter från akademiker, nödrop från vårdpersonal och  äldreboendeinstitutioner som vädjar om skyddsutrustning och provtagning av personalen har släppts fram i medierna så tycks den stora massan av befolkningen ställa sig bakom den passiva svenska  bekämpningen av Coronaviruset och bagatellisera nödropen. Tegnell tycks fortsatt lyckosam i att hypnotisera med sina tal om ”stabil situation ”om att platta till kurvan” och att utvecklingen inte är dramatisk och så vidare.

Trots Tegnells bedyranden om att det viktigaste är att skydda våra äldre så har smittan redan nått in till vart tredje äldreboende vilket för Tegnell knappast borde vara en överraskning då inte ens där  provtagning av personalen för Covid-19 kunnat mobiliseras. Sedan länge har det varit känt att Corona förs över av asymptomatiska smittbärare och människor helt utan symtom, något som svenska FHM nyligen erkänt och lagt upp information om på sin hemsida. Redan 5 februari påpekades i en studie publicerad på NPR [USA:s public service radio] att Corona [covid-19] ingår i en virusfamilj som brukligt smittar utan symtom. Till Tegnells och FHM:s försvar kan sägas att WHO till en början också utgick från uppfattningen att Corona var mest smittsamt via människor som uppvisade symtom  och knappt smittsamt annars vilket nu har reviderats.

I Ventien i Italien har det nu visat sig enligt Financial Times att politiker som där gick emot WHO:s tidiga rekommendationer lyckades kväsa både smittan och dödstalen genom att masstesta människor utan symtom och till skillnad mot det hårt drabbade Lombardiet så fick man i Venetien en enormt mer gynnsam utveckling. Medan Lombardiet, med 10 miljoner invånare, står för 57 procent av samtliga nästan 16 000 coronadödsfall i Italien så uppvisar Venetien å sin sida, med sina 5 miljoner ”bara” 607 dödsfall.

Människor som också som Tegnell går emot internationella rekommendationer men gör det genom en tillämpning av försiktighet och kritiskt tänkande kan uppnå positiva resultat. Att som i Sverige inte ens förstå att vårdpersonal på äldreboende bör testas för corona med provtagning är korkat och knappast försiktigt eller omdömesgillt  men agerandet bottnar förmodligen i ett annat allvarligare problem än spelad dumhet-att den svenska strategin mot corona har fått snickrats ihop mot bakgrund av en skriande resursbrist i svensk sjukvård och en oförmåga att snabbt mobilisera ekonomin för landets vårdbehov. Det har saknats provtagningsutrustning och därför har Tegnell avvisat WHO:s råd om masstestning och smittspårning som med framgång tex. genomförts i Venetien och tycks lyckosamt i Tyskland. Löfven har sagt att Sverige bör förbereda sig på tusentals döda vilket optimistkonsult Tegnell naturligtvis påstod att ”man inte kunde veta säkert” och TT kom i morse ut med en undersökning som visade att rapporteringen av antalet döda systematiskt släpar efter i landet och  att de döda med samma nivå av eftersläpning som tidigare så skulle  dödstalen snarare ligga på siffran 750.  TT fick senare under söndagen revidera. Tegnell menade naturligtvis att denna siffra var alldeles för hög och att det nog snarare rörde sig om ”tiotal hit och dit” och meddelade i Expressen att Sverige snart skulle ha: ”den bästa  och säkraste inrapporteringen av döda i världen”. Naturligtvis. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

I väntan på att Sverige får igång en fungerande strategi mot corona verkar det som onödigt många svenskar kommer att avlida. Jämförelsetalen mellan nordiska länder visar att Sverige taktik mot coronasmittan är för att använda ett  understatement – dödsfarlig. Men den som tycker så och oroar sig för sig själv och sina anhöriga kan å andra sidan trösta sig med uttalandet som kom idag  från FHM:s generaldirektör i en intervju med DN och som är särskilt passande när vi går in i den kristna påskveckan:Facit är inte antalet människor som dör av viruset.” Facit för myndigheten kanske är hur många som kommer att återuppstå.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: