Hoppa till innehåll

Skandiahuset, inte Skandiamannen

juli 1, 2020

IMG_20200615_182813

I Aftonbladet 10 juni samma dag som Petersson skulle ge oss svaret på vem eller vilka som 1986  mördade landets demokratiskt valde statsminister kunde man läsa i Aftonbladet under rubriken Hemliga spåret i Engströmutredningen: Stay Behind  att  Chefsåklagare Krister Petersson utesluter inte att Skandiamannen hade medhjälpare. Framför allt har polisen undersökt om Stig Engström agerade på uppdrag av den paramilitära gruppen Stay Behind som hade kontor i Skandiahuset.”

Vidare i Aftonbladet : Stay Behind-grupperna stöttades i hemlighet av staten – och skulle agera bakom fiendens linjer i händelse av ett sovjetiskt anfall.

I flera år har röster höjts för att gruppens paramilitära verksamhet måste granskas med koppling till mordet på Olof Palme

Chefsåklagare Krister Petersson säger att man under senaste åren genomfört en djuplodande undersökning av Stay Behind-verksamheten.

Idag den 1. juli får vi veta genom Aftonbladet att Anna Hage givit ett vittnesmål 2018 som varit hemlighetsstämplat. Vad fanns då för uppgifter i det hemlighetsstämplade förhöret?  ”Här är nyckelvittnets teckning över förloppet då Olof Palme mördades. nyligen avhemligade förhör berättar Anna Hage att mördaren och paret Palme stod i en “klunga” med ansiktena mot varandra innan skotten föll.

– De stod ihop, berättar hon för polisen.

Av artikeln att döma verkar det som Anna Hage först 2018 har vågat berätta om vad hon såg på mordnatten.  1988  trettio år tidigare blev Anna Hage uppsökt av en man i uniform som ville luska i vad hon hade sett och sagt . I kapitel 9 i boken 30 år av tystnad skriver hon om vad mannen som bestämt möte med henne säger till henne inne på  ”Stora konditoriet” :

”Vi vill att du skall vara lite försiktig med vilka du pratar med och om vad.” Hage noterar att mannen talar i vi-form:

”Vi vet att du har haft kontakt med lite olika personer. Personer som har en massa frågor och som vill skapa en sanning. Som vittne till mordet är det inte lämpligt för utredningen att du talar med dem” Sedan säger mannen i rocken med uniformen under:

”Det är väldigt viktigt att det inte blir fokus på fel saker. Vissa saker får inte komma ut.”

I och med att förundersökningssekretessen nu är hävd kan vi förvänta oss att gåtorna kring mordet på Olof Palme då till sist kommer att bli lösta. Ett slut kommer till sist. Åtminstone kanske dumheterna och de sämsta påhitten upphör.

Kan vi hoppas på att Sverige fattar ett beslut om att utreda sitt stay-behind-nätverk såsom Italien och Belgien gjorde. EU uppmanade alla sina medlemsstater att göra så 1990. Sverige har än så länge ej initierat en sådan utredning. Inga Britt Ahlenius uppmanade senast 2013 i olika tidningsartiklar till att Sverige skulle ta sig an den uppgiften med särskild hänsyn till att nätverket kunde ha  sannolika kopplingar till mordet på Olof Palme.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: