Hoppa till innehåll

Estonia fyndet som ändrar allt-Ingen talar ännu om dokumentärens mest brännande påståenden

september 29, 2020

Vi har sett och blivit varse genom svenska mediers rapportering att det finns ett 1,2 meter brett -4 meter brett hål på Estonias styrbordssida. Vi har fått veta att estnisk åklagare ”anklagar den svenska regeringen för mörkläggning”. Men som det verkar nu på aftonen när dokumentärseriens alla fem delar a 45 minuter har varit publicerad ett halvt dygn verkar få eller inga svenska medier ha rapporterat om vad denna mörkläggning försökte dölja.

   Den som ser den välgjorda rörande och sakliga dokumentären där vi i första avsnittet får ta del av  överlevandes fruktansvärda och rörande berättelser om  olycksnatten för att i kommande delar föras fram mot den sista delen då expeditionen hittar det fynd som de stora medierna  igår talade  om har vi ännu inte fått höra om vad som berättas i avsnitten däremellan, den del av påståendena i dokumentären som är mest sensationella och politiskt känsliga för Sverige som nation . Igår talade än så länge vad retrogradera kunde förstå inga svenska medier om: att det i den omtalade dokumentären påstås att Sverige tillsammans med Estland och britterna under ledning av MI-6 på olycksnatten smugglade utrustning som stulits från det ryska robotförsvaret. Uppgifterna kommer från den meriterade australiensiska journalisten Stephen Davis som redan 1998 fick information av den från MI-6 sparkade  Richard Tomlinson i samband med att Davis gjorde en dokumentär om Tomlinson på australiensisk TV 3. Uppgiften om att det var delar tillhörande ryska robotförsvaret har Stepehen Davis fått från en annan källa, en aktiv agent för MI-6. Davis skrev redan 2005 en artikel i New Statesman där han också nämner det bisarra faktum att den svenska regeringen anlitat Rockwater, en brittisk avdelning av amerikanska  Halliburton gruppen som 1995 till  2000 drevs av  Dick Cheney  att filma vraket 1994 där 13  filmer visar vraket men där vinklar saknas och filmavsnitt från arbetet anses ha försvunnit.

Innan Estonia skall lämna hamnen den 27 september 1994 skedde något underligt. Färjan är en kvart försenad och det beror enligt tre vittnen att två eller tre militära lastbilar som eskorterades av motorcyklar tas ombord på Estonia . Gunnar Ränkel fd kriminalpolis säger att bråk uppstår mellan estnisk polis och hemvärnsmännen som insisterar på att lasten skall föras ombord . Påfarten ses av vittnet och överlevaren,  Sara Hedrenius som gått upp på däck på grund av att båten verkar vara försenad för att se om hon fortfarande kan vinka av sin far. Det tredje vittnet är en Carl Övberg som också har sett de militära fordonen tas ombord på Estonia. Han anlände sent till båten med taxi. Om Sverige deltagit i en hemlig operation med MI-6 och Estland i att smuggla topphemligt material tillhörande ryskt robotförsvar så kan ju det förklara de flesta underligheterna i denna affär: Viljan att täcka fartyget med sand och sten och klä det i betong för alltid. Det skulle också förklara det som Lars Ångström ville få Mona Sahlin att förklara i riksdagen det vill säga vilka som dykt i vattnet runt Estonia och sågat av räckena för att komma in på lastbryggan någon gång mellan 28 sept och 2 oktober 1994. Sådana operationer kan bara röra oerhört känsliga statsintressen eller röra oerhört känslig militära hemligheter menar fd riksdagsledamoten för Miljöpartiet och fd Greenpeace och svenska freds- och skiljedomstolen i dokumentären, Lars Ångström. Om detta är vad som mörklagts under alla år står ju endast hoppet till ett enormt opinionstryck på den svenska statsmakten att lägga korten på bordet och förklara vad som egentligen hände den där olycksaliga natten nu en gång för alltid. Myndigheterna i Finland, Sverige, Finland och Estland kommer ju inte självmant berätta vad det vet. De anhöriga och överlevande har väntat 26 år på att få veta vad som hände dem. Hur länge till är det rimligt att de skall vänta? Enligt Stephen Davis källa på MI6 varnades Estland av Ryssland via diplomatiska kontakter att fortsätta med trafiken redan ett år före Estonias förlisning och kort före olycksfärden skall ett telegram ha skickats till MI6 med innehållet. Vi vet att ni smugglar material ut ur Ryssland. Vi vet att ni använder Estonia. Detta måste upphöra eller så…. ”

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: