Hoppa till innehåll

Är skololorna corona hotspots?

november 12, 2020

I en artikel i tyska public servicesändaren SWR- Südwestrundfunk gås frågan om skolornas roll i smittspridningen igenom. https://www.swr.de/wissen/corona-pandemie-schulen-als-hotspots-100.html

Oupptäckta infektioner hos barn

Det faktum att barn uppvisar symtom i lägre grad än vuxna  på Covid-19, men uppenbarligen  har samma virusmängder i halsen som vuxna, är resultatet av en laboratorieutvärdering av Charité. Men relativt få barn var också representerade i denna studie. [Barn är överhuvudtaget i liten grad omfattade av systematiska studier]

Barn är lika smittsamma som resten av befolkningen visar studier

En ny studie från Bayern stöder tesen  att barn är lika smittsamma som resten av befolkningen. Forskare vid Helmholtz-centret i München har  undersökt blodproverna hos nästan 12 000 barn och ungdomar i Bayern för Corona-antikroppar och kunde upptäcka cirka fem gånger så många infektioner som officiellt rapporterats.

Antikroppsstudien vid Ludwig Maximilians University i München, som testade personer över 14 år, kom till en liknande slutsats. Det fanns ingen märkbar skillnad i åldersgrupper.

Barn uppvisar sällan symtom

Barn som är smittade med coronaviruset har vanligtvis små eller inga symtom.

Barn smittar främst sina kamrater

Ytterligare resultat från internationella observationsstudier visar att infekterade barn överför viruset främst till sina kamrater. Vuxna å andra sidan var tydligen mycket mindre benägna att smittas av barn. Och infektioner transporteras ofta till skolor och daghem av vuxna, dvs. föräldrar eller lärare.

Skolor kan medverka till stor spridning av covid

Men oavsett hur infektioner kommer in i skolorna varnar författarna till den brittiska metastudien att Sars-CoV-2 kan spridas ”robust” i skolor med endast begränsade skyddsåtgärder. Detta gäller framför allt gymnasieskolor.

I grundskolorna är denna risk lägre på grund av den troligen lägre mottagligheten för barn under tio år för Sars-CoV-2.

Skolorna  påverkas av  infektionsgraden i befolkningen och påverkar infektionsgraden i befolkningen

Forskarna förespråkar effektiva skyddsåtgärder utöver ventilation, som att bära masker och hålla avstånd, till exempel genom små klasstorlekar. För öppna skolor måste den allmänna infektionsgraden i befolkningen också beaktas, enligt forskarna. Om vi tappar kontrollen kan skolorna inte vara öppna heller.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: