Hoppa till innehåll

Tystanden om ”Estonia fyndet som förändrade historien” är öronbedövande.

september 18, 2022

Uppföljaren till Henrik Evertssons numer redan historiska dokumentärfilm ”Estonia fyndet som förändrar allt har rönt nästan ingen uppmärksamhet alls. Hur skall man förklara detta?

Tystanden kring den nya dokumentärfilsserien som legat på Discovery plus sedan 19 juni är fortfarande öronbedövande. Trots även sändningar på  TV 5 har ingen debatt om de avslöjanden som görs i den nya serien orsakat några debatter – skapat  ledarartiklar. Försvar eller angrepp på den information som framkommer i programmen har lyst med sin frånvaro . Tidningen Filter fortsätter sin desinformationskampanj mot Evertsson och kallar fortfarande uppgifterna och avslöjandena kring olyckan att ”ge luft åt  konspirationsteorier”. Tidningen agerar närmast som ett gammalt sovjetiskt statsorgan.

Vad är då de mest intressanta nya uppgifter som framkommer i dokumentären men som inte lyfts upp och diskuteras?

Vi kan börja med de historiska.

Dagarna efter avslöjandena i första filmserien håller den estniska statsministern Jüri Ratas presskonferens flankerad av sin utrikesminister. Statsministern säger då: ”Vi har nya upptäckter av signifikanta skador på Estonia som aldrig har nämnts i någon rapport och de måste få ett svar. Alla frågor om varför Estonia sjönk måste få ett svar. Sanningen skall segra.”

Vilka frågor är nya och borde väcka debatt?

  1. Professorn i metallurgi Ida Westermann vid NTV i Norge har av den grupp som den fd miljöpartisten Lars Ångström leder fått delar av bogvisirets bottenplatta. I den officiella rapporten står det att bogvisirets bottenplatta skadats av mekaniska slag. Några sådana finns inte att finna på de funna delarna. Delarna från visiret har tagits bort i av finnarna och sedan förvarats på ett Museum i Karlskrona. Det Ida Westermann har upptäckt när hon undersökt delarna är att mikrostrukturen i stålet är förändrat. De sk. kolfaserna och järnfasernas mikrostruktur är förändrad på ett sådant sätt som bara kan ha orsakats av höga temperaturer upp till 1200 grader Celsius. Rost och färg har smält samman. Vidare är kalvningen av delar av bottenplattan där den har vikt sig över sig själv av den karaktär som bara kan ha åstadkommits som  resultatet av en kraftig tryckvåg och inte som det står i den officiella rapporten : ett resultat av mekaniskt tryck och slag då bogvisiret skulle ha slagit mot bottenplattan i den hårda sjön..
  • Den andra väsentliga uppgiften som framkommer i den nya dokumentären är att den fd. statsåklagaren i Estland och den dykexpedition han ledde har lyckats konstatera att de påståenden som florerat i medierna: att man på bilder ser hur stening botten tycks vara i närheten av Estonia är en optisk illusion. I den nya dokumentären ser vi hur en ROV-robot rör vid botten vid det område som verkligen ser ut som en stenöken för ögat,  rörs upp som lös sand när robotens armar skär igenom det som ser ut som sten men man kan se på filmbilderna att scenen mer liknar  en gaffel som rörs runt  i margarin. Detta är väsentligt eftersom de rapporter vi läser i media är att den officiella utredningen mer eller mindre redan tycks ha kommit fram till en teori och det är att alla skador på fartygets däck inklusive de båda funna hålen och den 20 meter långa intryckta revan på fartyget skall ha åstadkommits när fartyget slår mot en botten som utan vetenskapliga bevis antas var hård som sten.

När den ansvarige utredaren Jonas Bäckstrand för Haverikommissionen konfronteras i dokumentären med de nya uppgifterna bedyrar han att kommissionen inte är politiskt styrd och att den har för avsikt  att  beakta fakta i fallet. Det kostar i ett samhälle att beakta fakta i ett samhälle men det är i slutändan värt priset menar kommissionsordförande. Låt oss hoppas att han får rätt om att vi kommer se fakta presenteras i detta fall och att fakta inte kommer att förbli oförklarade.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: