Hoppa till innehåll

Analys av filmen som anses visa den enda kastade molotovcocktailen i Lützerath?

januari 18, 2023

Analys av filmen som anses visa den enda kastade molotovcocktailen i Lützerath?

Tagesschau status: 17/01/2023 11:57:

Videor visar hur vissa aktivister kastar lera och hur pyroteknik används. Även stenar kastades mot poliser. Reul talade också om molotovcocktails på söndagskvällen på ARD. Molotovkastning är ännu inte bekräftat för demonstrationen på lördagen.

Här från Sverige noterade Retrogradera något märkligt. Den enda videon som verkar visa en molotov i Lützreath är en video postad av Jan A. Karon @jannibal den 11 januari kl. 9:11.

Alltså:  Den enda informationen som bekräftar att molotovcocktails kastades i Lützerath är den här videon. Tweeten postades två minuter innan polisen meddelade på samma Twitter att ”demonstranter omedelbart borde sluta kasta molotovcocktails.”

Videon är suspekt  eftersom det verkar som om filmerna togs mitt bland poliserna. Så är filmen en officiell polisfilm? Och om inte, vem har gjort videon ? Och vad ser du egentligen på filmupptagningen?

Rent juridiskt är filmen inte något bevis. Den visar inte vem som kastar Molotoven, och du kan inte se på bilderna varifrån den kastade Molotoven kommer eller vem som gjorde videon.  Det är också märkligt att den den 11 januari 9:11 dök upp på ett privat konto två minuter före det officiella polisuttalandet: ”att demonstranterna borde sluta kasta molotovcocktails” gick ut 9:13

Filmaren panorerar också ut kameran från händelseutvecklingen ut mot ingenting och panorerar sedan tillbaka kameran i exakt rätt ögonblick då något som ser ut som en kastad molotov brinner på backen.

Vet polisen vem som tog bilderna? Om videon filmades av polisen[det ser uppenbarligen ut som det är en polisman som filmat händelsen eftersom kameramannen är placerad bland poliserna men filmen måste då ha givits till personen som lägger ut den på ett privat Twitterkonto, och två minuter senare gör polisen en officiell Twitter om att demonstranterna ska sluta kasta molotovs [i plural]? Kontot där filmen laddas upp tillhör en person som är fientligt inställd till miljörörelsen och demonstranterna. Vad gör en sådan person i så fall mitt i bland poliserna på utrymningens första morgontimmar?

I medier har många gånger stått att polisen hävdar att EN molotov kastats och ibland beskrivs det som att demonstranterna ”åtminstone kastat en” molotov . Polisen säger också den 15 januari samma sak. Här på Deutschlandfunk, den tyska public service-radion:

 ”I början av evakueringen utbröt handgemäng. Enligt polisen kastades en molotovcocktail, stenar och pyroteknik i riktning mot poliserna. Det var dock beklagliga enstaka fall, betonade polisens presstalesman Müller den 15 januari. Majoriteten av aktivisterna i Lützerath uppträdde fredligt.”

Således är detta då den enda filmen som bekräftar polisrapporter om molotov [s]som kastats från demonstranter, och den enda filmen som cirkulerat i tysk och internationell press som fungerar som bevis för påståendena, anser  Retrogradera att frågan skulle vara intressant att undersöka. Den tyska pressen borde undersöka ursprunget till videon. Filmen följer nedan.

Polisens Twitter följer två minuter senare:

Polizei NRW AC

@Polizei_NRW_AC

Unterlassen Sie sofort das Werfen von Molotow-Cocktails. Verhalten Sie sich friedlich und gewaltfrei! #luetzerath

Översätt tweeten

9:13 fm · 11 jan. 2023

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: